Din suma totala imprumutata, 750 de milioane de euro au maturitate de 10 ani si 500 de milioane de euro, maturitate de 20 de ani.  

Emisiunea a fost suprasubscrisa de aproape doua ori.  

Suma a fost obtinuta la randamente in scadere: de la 2,845% la 2,55% pentru transa de 10 ani si de la 3,93% la 3,90% pentru transa de 20 ani.  

"Tranzactia reconfirma perceptia foarte buna si increderea investitorilor in economia romaneasca intr-un context volatil de piata, caracterizat de multe incertitudini. Pe fondul unei cereri semnificative, randamentele aferente titlurilor de stat sunt in scadere atat pentru titlurile de stat emise pe piata interna, cat si pentru cele emise pe pietele externe. Aceste evolutii conduc la reducerea costurilor aferente datoriei guvernamentale odata cu extinderea maturitatii portofoliului de datorie", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.  

Oferta totala a cumulat 2,3 miliarde euro provenind din 220 de ordine.  

Potrivit Ministerului Finantelor Publice, baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata atat din punct de vedere geografic, cat si al tipurilor de investitori pentru ambele transe.  

Pentru transa cu scadenta in 2025 distributia geografica a fost urmatoarea: Romania (23%), Marea Britanie (19%), SUA (14%), Polonia si alte tari din Centrul si Estul Europei (14%), Benelux (9%), Germania si Austria (8%), Italia (5%), Asia si Orientul Mijlociu (3%), Scandinavia (3%), alte tari (2%). In privinta tipurilor de investitori, managerii de fonduri au predominat (60%), fiind urmati de banci si banci private (22%), fonduri de pensii si societati de asigurare (11%), banci centrale (5%) si altii (2%).  

In transa scadenta in 2035, distributia geografica a fost putin diferita, cererea investitorilor din Germania si Austria fiind cea mai mare (22%), urmata de cea a investitorilor din Marea Britanie (18%), SUA (18%), Romania (17%), Benelux (7%), Franta (5%), alte tari din Europa (10%), Scandinavia (2%), Asia si alte tari (1%).

Cererea a venit predominant din partea managerilor de fonduri (56%), urmati de fondurile de pensii si asiguratori (23%), banci si banci private (15%), banci centrale (2%) si altii (4%).  

"In urma acestor redeschideri, lichiditatea ambelor transe a crescut considerabil, situandu-se la 2 miliarde de euro in cazul emisiunii de euroobligatiuni scadente in anul 2025 si la 1,25 miliarde de lei in cazul emisiunii de euroobligatiuni scadente in anul 2035. Aceste redeschideri fac parte din planul de finantare externa aferent anului 2016, incadrandu-se in obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturitatii medii a portofoliului de datorie guvernamentala in vederea reducerii riscului de refinantare", potrivit MFP.  

Emisiunea a fost administrata de catre Citigroup Inc, HSBC Bank PLC, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit SpA.  

Romania intentioneaza sa atraga 3 miliarde de euro de pe pietele internationale in 2016. Tara beneficiaza de un rating ''Baa3'' din partea Moody's si de un calificativ ''BBB minus'' de la Standard & Poor's si Fitch.