Indicatorul midswap, care variaza pe tot parcursul zilei, se plaseaza la ora transmiterii stirii usor peste1,34%, astfel ca dobanda la imprumut este putin peste 5% pe an.

Potrivit unor surse bancare, cererea totala pentru obligatiunile emise de Romania a fost de circa 4,5 miliarde euro. Finantele vizau initial un pret de 3,75 puncte procentuale peste midswap.

Guvernul a mandatat recent Ministerul Finantelor sa lanseze o noua emisiune de euroobligatiuni pe pietele externe de capital, in suma de minimum 500 milioane euro si maximum 1,5 miliarde euro, valoare care va fi stabilita in functie de conditiile de piata.

Guvernul apreciaza ca finantele publice vor fi protejate astfel de eventualele socuri externe ce ar putea determina cresterea dobanzilor pe piata interna.

La inceputul lunii noiembrie va ajunge la maturitate o emisiune de obligatiuni denominate in valuta de 793,8 milioane euro.
Cea mai recenta operatiune derulata de Romania pe pietele externe a avut loc la inceputul lunii septembrie, cand Finantele au atras 750 milioane de euro prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, titlurile avand un randament de 5,15 %.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 46,6 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga suma de 421,5 milioane de euro atrasa in octombrie, cele 750 milioane euro imprumutate la inceputul lunii septembrie de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.