Fondul Monetar estimeaza ca economia Romaniei va creste cu doar 1,6% anul acesta. Sefa FMI spune ca sunt trei motoare care ne pot ajuta. La noi functioneaza doar exporturile, iar acum guvernul trebuie sa gaseasca o solutie ca sa reporneasca investitiile si consumul pentru a ridica nivelul de trai.

Pentru a porni insa celelalte doua motoare ar trebui deblocata creditarea. Sefa FMI spune ca solutia este ca guvernul sa dea garantii in favoarea celor care vor sa ia imprumuturi pentru dezvoltare. "In special pentru IMM-urile si in sectoarele vazute de bancheri ca fiind riscante".

Cu garantia de la stat un om de afaceri poate lua imprumuturi ieftine de la banca. Din suma obtinuta, firma creeaza noi locuri de munca si cumpara utilaje, adica da indirect de lucru angajatilor din fabrici. Banii intrati in economie, si mai apoi in buzunarele salariatilor, se vor duce in cele din urma in consum.

In cel de-al treilea acord, Fondul Monetar va pune presine pentru vanzarea sau restructurarea companiilor de stat. Prima oprire a delegatiei FMI a fost la Ministerul Finantelor. Insa au fost nevoiti sa intre pe usa din spate, deoarece in fata ii asteptau sindicalistii de la CFR care protestau impotriva masurilor de restructurare impuse de Fond.

FMI va cere Guvernului sa vanda bucati din cele mai importante companii energetice si de transport. In plus, se vor negocia sumele pe care statul le va lua pentru gazele de sist si cele din Marea Neagra sau pentru proiectul Rosia Montana.

Premierul a anuntat astazi ca pana la sfarsitul lui iulie Guvernul va aproba o rectificare bugetara care sa permita reducerea TVA la paine din septembrie. Masura este una dintre mizele discutiilor cu echipa FMI.