Suma imprumutata este la jumatatea intervalului tintit de Ministerul Finantelor, de 1-1,5 miliarde de euro. 

Licitatia a pornit de un randament indicativ de 3,99% (225 puncte de baza peste midswap - indicatorul de referinta al pietei, aflat la 1,74%), iar costul final obtinut a fost de 3,7% (200 puncte de baza pste midswap - 1,7%).

Subscrierile au depasit 5 miliarde de euro, adica de cinci ori valoarea indicativa si de patru ori peste suma imprumutata. 

"Romania a emis obligatiuni in euro pe piata externa de capital la cea mai scazuta dobanda obtinuta vreodata, completand cu 8 luni in avans necesarul de finantare externa pentru anul 2014. Prin aceasta emisiune de euroobligatiuni denominate in euro, cea de-a treia pentru Romania cu maturitatea de 10 ani, s-a atras suma de 1,25 miliarde de euro la o dobanda de 3.701% pe an, nivel care se situeaza cu 45 puncte de baza sub randamentul de 4,15% pe an obtinut la redeschiderea emisiunii cu maturitatea de 7 ani din luna octombrie a anului trecut", se mai arata in comunicat. 

Avand in vedere maturitatile celorlalte imprumuturi, singurele finantari externe care beneficiaza de un cost mai redus sunt cele obtinute de la institutiile financiare internationale. Romania a atras in toamna anului trecut un imprumut de un 700 de milioane de euro de la Banca Mondiala, la un cost de 3,5% pe an si cu scadenta de 18 ani. Aceasta finantare nu este insa in piata, fiind parte a imprumutului de politici de dezvoltare cu opþiune de amanare a tragerii (DPL-DDO) contractat de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) in anul 2012. 

"Conform strategiei de administrare a datoriei publice, Romania extinde maturitatea medie a portofoliului, in vederea reducerii riscului de refinantare si diversificarii bazei de investitori", se mai arata in comunicatul Ministerului Finantelor.

Ministerul Finantelor a mandatat, in urma cu aproape doua saptamani, bancile Citigroup, Societe Generale, UniCredit si ING sa pregateasca emisiunea de obligatiuni denominate in euro, cu maturitate de peste zece ani. 

Cea mai recenta licitatie pe pietele externe a fost in ianuarie, cand Ministerul Finantelor au atras 2 miliarde dolari prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani, la randamente sub nivelurile indicative prezentate investitorilor. 

In octombrie, Romania a imprumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani, la un randament de 4,15% pe an. 

Guvernul a anuntat in noiembrie ca plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pietele externe (MTN) a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, si extins astfel incat sa acopere urmatorii trei ani, respectiv 2014-2016. MTN a fost aprobat in 2010 pentru o perioada de trei ani. 

De la inceputul anului, Trezoreria a atras 12,578 miliarde lei si 678,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga 2 miliarde dolari, suma atrasa de pe pietele internationale prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani.