Subscrierile au totalizat 3,2 miliarde de dolari.

Titlurile au fost vandute cu un cupon de 6,75% si, luand in calcul prima, randamentul este de 6,45%. Emisiunea este scadenta la 7 februarie 2022.

"Increderea investitorilor in masurile economice adoptate de Romania si in angajamentele de continuare a politicilor sustenabile se vede din scaderea randamentului fata de emisiunea trecuta, din valoarea mare a ofertelor primite, peste nivelul altor tari din regiune, precum si din faptul ca ne imprumutam pe termen lung. Am redeschis emisiunea pentru ca exista inca cerere pe piata pentru bondurile romanesti, investitorii doreau expunere pe Romania, astfel ca am decis sa profitam de oportunitatea de a ne finanta la un cost in scadere", a declarat intr-un comunicat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.

El a adaugat ca Ministerul Finantelor este preocupat in egala masura de finantarea de pe piata interna, unde costurile de finantare au scazut in ultima perioada.

In cazul finantarilor de pe piata interna, randamentul a scazut luni la un minim istoric, de 5,22%, in cazul emisiunii pe sase luni. "De asemenea, este de notat ca am lansat emisiuni de obligatiuni pe 15 ani, reducand presiunea existenta in anii anteriori de a «rostogoli» datoria, pentru ca ne puteam imprumuta in special pe termen scurt", a afirmat ministrul de Finante.

Potrivit unui ordin al ministrului Finantelor Publice, valoarea programata a emisiunii de marti de pe piata americana a fost intre 500 milioane dolari si un miliard de dolari, iar randamentul indicativ a fost de 6,5%.

Romania a deschis la finalul lunii ianuarie pe piata din SUA o emisiune de obligatiuni pe 10 ani prin care a atras 1,5 miliarde dolari, la un randament de 6,875%.

Potrivit unor dealeri, pe piata secundara aceste titluri erau cotate luni la sub 6,3%, iar dupa anuntul de marti privind redeschiderea emisiunii randamentul a urcat la 6,37%. Astfel, piata se astepta la un randament de 6,37-6,5% in functie de suma atrasa.

Aranjorii principali ai emisiunii au fost Citi, Deutsche Bank si HSBC.

Fostul ministru al Finantelor Gheorghe Ialomitianu a declarat ulterior operatiunii din ianuarie ca Romania va mai accesa piata SUA in acest an pentru a se imprumuta in dolari, intrucat prima iesire a fost un succes, in urmatoarea emisiune fiind mai putin importanta suma atrasa, cat mai ales perceptia inverstitorilor.

Potrivit strategiei MFP, in 2012 vor fi atrase imprumuturi de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. In prima emisiune a programului, Finantele au atras la inceputul lunii iunie a anului trecut 1,5 miliarde euro din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.

Ministerul Finantelor a imprumutat in primele doua luni din acest an 18,2 miliarde de lei din piata interna, depasind programul anuntat pentru primul trimestru si acoperidu-si deficitul nominal estimat pentru acest an, de 11,2 miliarde lei.

Citeste si:

Mutare surpriza la FBI: l-a angajat purtator de cuvant pe Michael Douglas. Ce a invatat actorul din filmele despre fraudele de pe Wall Street

Yahoo! ameninta Facebook. Mutare strategica pentru a face rost de bani, fix ca-n scenariul cu Google in 2004