Cele 24 de avioane F 16 sunt de astazi oficial pe lista de achizitii a autoritatilor romane. Pentru ca neoficial, se vorbeste de mai bine de un an despre faptul ca tara noastra va cumpara aeronave de razboi de la americani.

CSAT a luat decizia la propunerea Ministerului Apararii, minister care a avut oferte si de la alti producatori grei cum sunt cei de la Eurofighter, Tyfoon sau Grippen. Conform anuntului initial, eram hotarati sa investim pe flota militara 3,5 miliarde de euro.

Initial am visat la avioane noi, insa, pana la urma, criza se pare ca ne-a convins ca merg si unele second hand.  Aparatele vor inlocui batranele MIG 21 Lancer,care incep sa fie piese rare pe piata militara internationala.

Nici avioanele F16 nu mai sunt chiar ultimul racnet. Armata americana incepe sa le transforme in tinte mobile. Chiar in acesta luna, Boeing a semnat un contract cu US Air Force pentru a transforma circa 129 de avioane F16 Fighting Falcon in tinte mobile, teleghidate de la sol, pe care pilotii americani se vor antrena, incercand sa le doboare.