Studiul realizat de ExpertForum (EFOR), impreuna cu Local American Working Group (LAWG), arata ca, in lipsa unor resurse suplimentare, sistemul de sanatate romanesc nu poate oferi pacienților calitate și acces mai bun la servicii.

In Romania, din totalul resurselor alocate Sanatatii, 80% sunt publice, iar 20%, private. In privinta celor publice, cele mai multe (85%) sunt administrate de Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. In 2011, acestea au atins valoarea de 17,8 miliarde lei, se mai precizeaza in studiu, potrivit Mediafax.

La nivelul UE, Romania este una dintre tarile cu cele mai mici cheltuieli in contul asigurarilor private de sanatate. Astfel, Romania cheltuieste cu asigurarile voluntare 0,01% din PIB, fata de media UE de 0,4% din PIB.

O alta concluzie a cercetarii este aceea ca, in ultimii doi ani, cresterea consumului de medicamente compensate si gratuite eliberate prin farmacii cu circuit deschis a fost una moderata.

Din punct de vedere al consumului per capita, exprimat in euro la paritatea puterii de cumparare, Romania inregistreaza cea mai mica valoare de la nivelul intregii Uniuni Europene, cu 40% mai mica decat in Polonia, Lituania sau Estonia, respectiv 156 de euro fata de 235-255 de euro in 2009.