"Am tinut sa subliniez, in discutiile cu domnul presedinte, succesul pe care l-a avut Romania in restabilirea echilibrelor macroeconomice si am mentionat - bazat si pe comunicarile Eurostat din ultimele doua zile - cu privire la deficitul bugetar ca practic Romania indeplineste criteriile de iesire din procedura de deficit excesiv. Am subliniat si faptul ca ne bucura ca suntem una din primele tari care reusesc sa iasa din procedura de deficit excesiv, dintre cele circa 20 de tari care se afla in aceasta procedura", a sustinut Traian Basescu, citat de Mediafax.

Totodata, el a mentionat ca romanii pot fi mandri acum ca oficialitatile nu trebuie "sa intinda mana nicaieri" pentru a plati pensiile si salariile.

"A fost rezultatul unor masuri dificile (iesirea din procedura de deficit excesiv, n.r.), extrem de dificile, pe care eu si Guvernul Boc ni le-am asumat in mai 2010, pe care le-au suportat romanii, dar le spun romanilor astazi ca pot fi mandri ca Romania a revenit din punct de vedere al credibilitatii acolo unde ii este locul, adica printre statele care cheltuiesc rezonabil si nu au nevoie sa stea cu mana intinsa nicaieri pentru a-si plati pensiile si salariile", a mai afirmat seful statului.

Romania a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 2,9% din PIB, calculat conform criteriilor ESA95, incadrandu-se astfel sub pragul de 3%, conditie care trebuie indeplinita pentru iesirea tarii din procedura de deficit bugetar excesiv, arata date prezentate, luni, de Eurostat.

Decizia Ecofin privind existenta deficitului excesiv in cazul Romaniei a fost adoptata in iulie 2009. Ea a fost determinata de faptul ca Romania inregistrase in 2008 un deficit de 5,4% din PIB. In consecinta, Romania a trebuit sa adopte masuri severe de scadere a deficitului in domeniul salarizarii in sistemul public, schimbari in sistemul de pensii, precum si alte masuri menite sa reduca dezechilibrele majore reflectate inclusiv in deficiul contului curent extern.

La sfarsitul anului trecut, 20 din cele 27 de tari membre ale UE se aflau in procedura de deficit excesiv, cu exceptia Bulgariei, Estoniei, Germaniei, Finlandei, Maltei, Luxemburgului si Suediei.