"Prima emisiune de eurobonduri ar putea avea o valoare de 1 - 1,5 miliarde de euro. Avem documentatia gata, am selectat bancile, suntem pregatiti de lansare, dar nu ne grabim, asteptam un moment oportun in piata", a explicat Diana Popescu, citata de Agerpres.

Popescu spune ca trebuie asteptata o data potrivita pentru imprumut, avand in vedere situatia din Grecia, care inca nu este rezolvata si nu se stie daca va fi rezolvata pana la finalul verii.

"Suntem flexibili, pentru ca am vrea sa avem doua emisiuni anul acesta, dintre care una sa fie legata de rascumparari sau inlocuirea unor emisiuni de obligatiuni anterioare", a mai spus Dianan Popescu.

Valoarea celei de-a doua emisiuni ar putea fi de circa 500 de milioane de euro.

Ministerul Finantelor s-ar incadra astfel in planul de finantare de 2 miliarde euro pe care si l-a propus pentru acest an sau ar putea depasi suma, daca va include rascumparari sau inlocuiri partiale de emisiuni, sustine director general adjunct al Trezoreriei. 

Anul trecut, Romania s-a imprumutat de pe pietele externe de patru ori si a strans echivalentul a peste cinci miliarde de dolari din vanzarea de obligatiuni pe 10 si 30 de ani. 

Romania beneficiaza de un rating 'Baa3' din partea Moody's si de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's si Fitch.