Romania pregateste o emisiune de eurobonduri, vizand obtinerea a 2 mld. euro de pe pietele externe. Seful Trezoreriei: Finantarea in dolari a devenit prea scumpa pentru noi

Stefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului. Foto: Mediafax
Ministerul Finantelor Publice pregateste documentele necesare si selecteaza bancile care sa administreze o noua emisiune de obligatiuni in euro, guvernul vizand obtinerea a cel putin 2 miliarde de euro in acest an de pe pietele externe, a declarat Stefan Nanu, directorul Trezoreriei, potrivit Mediafax.
"Conditiile de pe piata sunt foarte bune acum, intr-adevar, si tocmai de aceea mergem inainte cu documentele si cu selectarea bancilor", a afirmat Nanu intr-un interviu pentru Bloomberg.
"Nu ne grabim, nu avem nevoie sa emitem eurobonduri imediat. Dar vrem sa fim pregatiti cu toata documentatia si sa fim flexibili pentru a putea emite obligatiuni atunci cand se iveste o oportunitate importanta", a afirmat Nanu.
Guvernul vrea sa obtina minimum 2 miliarde de euro de la investitorii internationali in acest an, in functie de evolutia imprumuturilor din piata interna.
"Intrebarea este daca vom emite obligatiuni de peste 2 miliarde de euro. Daca realizam o prima emisiune de eurobonduri, am putea face si o a doua emisiune. Adica sa rascumparam o parte dintre eurobondurile existente si sa lansam unele noi", a declarat Nanu.
Nanu a precizat ca finantarea in dolari "a devenit prea scumpa pentru noi".
Romania a efectuat patru emisiuni de obligatiuni anul trecut, din care a obtinut o suma record, echivalentul a peste 5 miliarde de dolari, prin vanzarea datoriei pe 10 si 30 de ani.
Cea mai recenta emisiune de obligatiuni in euro a Romaniei, in valoare de 1,5 miliarde de euro, cu scadenta de 10 ani si un cupon de 2,875%, a avut loc in octombrie 2014.
Ministrul de Finante, Darius Valcov, a declarat la inceputul lunii februarie ca Romania nu se va imprumuta de pe pietele externe in prima jumatate a anului si va analiza ulterior daca acceseaza astfel de finantari, "daca conditiile din piata sunt extrem de favorabile, si aici ne referim la sub 2,5% dobanda in valuta la termen de peste 10 ani".
La inceputul anului, oficiali ai Ministerului Finantelor au declarat ca Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni pe pietele externe in prima jumatate a acestui an si incearca sa extinda maturitatea medie a datoriei prin vanzarea de eurobonduri cu termen de peste 10 ani.
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
Orientul Mijlociu şi Golful Arabiei, în preferințele românilor pentru vacanțe. Căutările de bilete de avion pentru destinaţii exotice au crescut cu până la 400%
Liberalizarea prețurilor la energie. Ce pași trebuie să urmeze cei care vor să încheie un nou contract de electricitate pe piaţa liberă
Salariaţii din Capitală au rămas mai puțini după pandemie, dar câștigă mai mult față de 2019. Ce salarii primesc bucureștenii

Comentarii (0)