Din cele 26 de state prezente in raportul biroului de statistica al Comisiei Europene, trei au inregistrat in luna martie scaderi ale preturilor de consum, fata de aceeasi perioada din 2009, iar celelalte tari au raportat cresteri.
Cea mai mare inflatie anuala este consemnata de Ungaria (5,7%), urmata, dupa Romania, de Grecia (3,9%). Preturile s-au redus in Letonia (4%), Irlanda (2,4%) si Lituania (0,4%).

Comparativ cu februarie 2010, inflatia anuala a scazut in cinci state membre, a fost stabila in doua si a urcat in 19 tari.

Totodata, Romania a ocupat in martie penultimul loc in UE dupa avansul lunar al preturilor de consum, de 0,2%, alaturi de Cehia, in fata Slovaciei si Irlandei (0,1%). Inflatia lunara s-a aflat pe teritoriu pozitiv pentru toate statele mentionate de raport. Cele mai mari niveluri ale indicatorului sunt observate la Grecia (3,1%), Italia si Olanda (1,5%). In Uniune, inflatia lunara din martie a fost de 0,7%.

In zona euro, regiune care reuneste cele mai mari economii din UE, preturile de consum au crescut cu 1,4% fata de martie 2009 si cu 0,9% in raport cu februarie 2010.

Nivelurile inflatiilor anuale si lunare din martie calculate de Eurostat pentru Uniune si zona euro sunt provizorii, se precizeaza in raport.

In Romania, Institutul National de Statistica a anuntat la inceputul saptamanii ca preturile de consum au crescut cu 0,22% in martie fata de februarie, in conditiile in care aprecierea leului a determinat o reducere usoara la preturile pentru servicii, rata anuala coborand astfel la 4,2%, in linie cu asteptarile analistilor economici.