"Incurajam Comisia Europeana sa ia in considerare toate aspectele, astfel incat sa se evite o posibila fragmentare in sistemul financiar al tarilor «gazda» care nu fac parte din zona euro, intrucat acest subiect este relevant nu numai pentru Romania, dar si pentru orice alta tara membra a UE care nu face parte din zona euro. O asemenea evolutie nedorita ar putea rezulta din schimbari in structura sistemului bancar, care ar fi generate de decizii ale «bancilor mama», in sensul transformarii filialelelor in sucursale", a declarat marti intr-un comunicat secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Claudiu Doltu.

El a participat marti la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfasurata la Bruxelles, in contextul discutiilor privind noua constructie europeana privind mecanismul unic de supraveghere bancara.

Filiala unei banci straine este o persoana juridica inregistrata in Romania, aflata sub supravegherea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in timp ce o sucursala se supune reglementarilor autoritatii de supraveghere din tara de origine a bancii. Bancile din zona euro detin o pondere de aproximativ 70% din sistemul bancar romanesc.

"In ultimii ani, s-a reusit prin eforturi proprii (prin eforturile actionariatului privat) sa se consolideze parametrii prudentiali chiar peste nivelele solicitate in tarile lor de origine. Acum, avand in vedere dezvoltarile asteptate, suntem interesati sa evitam eroziunea acestor indicatori, cel putin pe termen mediu", a spus secretarul de stat.

Doltu a subliniat ca este importanta asigurarea unui tratament egal si nediscriminatoriu pentru tarile care inca nu fac parte din zona euro, dar care ar dori sa participe la mecanismul unic de supraveghere.

Romania incurajeaza Comisia Europeana sa se concentreze pe integritatea pietei unice, evitarea sau prevenirea dezintermedierii care ar putea aparea pe fondul transformarii competentelor autoritatilor nationale de supraveghere si posibilul impact asupra bugetelor statelor membre UE.