Ministerul Finantelor intentioneze sa imprumute, in 2015, doua miliarde de euro de pe pietele internationale, dar inca nu a demarat strangerea de fonduri de pe pietele straine, in principal din cauza volatilitatii produse de problemele din Grecia si a temerilor privind cresterea economiei Chinei.

"Suntem in etapa in care monitorizam conditiile de pe piata, astfel incat sa alegem momentul potrivit pentru lansarea emisiunii de obligatiuni. In urmatoarea perioada intentionam sa emitem eurobonduri de 1 - 1,5 miliarde de euro", a afirmat Diana Popescu, transmite Agerpres.

Ea a precizat ca Ministerul Finantelor ar putea considera o potentiala a doua emitere de obligatiuni, daca se imbunatatesc semnificativ conditiile, dar si optiunea accesarii unui imprumut de la Banca Mondiala, de pana la 750 de milioane de euro. 

"'Nu exista presiune, deoarece rezervele valutare ale Trezoreriei acopera in prezent necesitatile de finantare pentru mai mult de patru luni", a explicat Popescu. 

In 2014, Romania s-a imprumutat de pe pietele externe de patru ori, strangand echivalentul a peste cinci miliarde de dolari din vanzarea de obligatiuni pe 10 si 30 de ani. 

Romania beneficiaza de un rating 'Baa3' din partea Moody's si de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's si Fitch.