Potrivit portalului Numbeo.com, una din cele mai mari baze de date referitoare la costul vietii, un roman are salariul mediu net de 373,24 euro, mai mic cu 56 de euro decat cel al unui bulgar.

In plus, multe preturi sunt la noi mai mari. Astfel, daca merge la un restaurant fara fite in Bucuresti, un roman trebuie sa scoata din buzunar in medie 5,43 de euro. Aceeasi masa l-ar costa la Sofia 4,7 euro, la Kiev 3,81 de euro sau 5 euro intr-un local din Belgrad.

Nici daca aleg sa bea acasa, romanii nu sunt avantajati. Daca ar fi sa isi dea toata leafa pe bere, un roman "mediu" ar putea cumpara intr-o luna 287 de beri de 0,5 litri, fata de 429 de halbe cat poate achizitiona un bulgar, sau 581 de beri un englez, adica de doua ori mai multe decat un locuitor din Romania.

In schimb, in tara noastra, laptele este mai ieftin decat la sud de Dunare, dar ouale sunt mai scumpe. Cu banii castigati intr-o luna, un concetatean isi poate umple rezervorul de la masina de 7 ori, in timp ce un bulgar isi poate face plinul de 8,58 ori, la fel ca un ungur.

Citeste continuarea in ziarul Gandul