Potrivit Statisticii, in luna februarie, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in luna precedenta, in majoritatea activitatilor economice.

Acest lucru se datoreaza fie faptului ca in luna ianuarie  s-au acordat premii ocazionale, inclusiv al 13-lea salariu, fie nerealizarii productiei si a dificultatilor financiare.

Cei mai ghinionisti la capitolul scaderi salariale au fost angajatii din institutiile culturale, care au luat in februarie salarii cu 16% mai mici fata de luna precedenta. In asigurari, fonduri de pensii, tranzactii imobiliare sau in productia si furnizarea de energie electrica si termica salariile au scazut cu pana la 10%.

In februarie au avut loc si cresteri de salarii, cele mai mari, cu peste 18%, inregistrandu-se in fabricarea produselor din tutun. Angajatii din metalurgie sau cei din industria farmaceutica au primit, de asemenea, cu pana la 15% mai multi bani la salariu.

Daca in luna ianuarie salariile angajatilor statului au crescut, ca urmare a unor premii ocazionale si a acordarii celui de-al 13-lea salariu, in februarie bugetarii au primit mai putini bani. Astfel, salariile din sanatate si asistenta sociala au scazut cu peste 5%, cele din administratia publica, cu aproape 3%, iar cele din invatamant au inregistrat scaderi de 0,7%.

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 3,9%.