Una dintre cele doua banci cipriote prezente la noi are doar actionarii in Cipru. Ea functioneaza insa ca banca romaneasca de sine statatoare, supravegheata de BNR, si care se supune complet legilor romanesti.

"Marfin este o banca ce este garantata din punct de vedere al depozitelor de catre Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare de la Bucuresti. Numarul deponentilor la aceasta banca este undeva sub 10.000 de persoane, astfel incat practic nu este niciun fel de problema din punct de vedere al garantarii”, explica Eugen Dijmarescu.

Situatia este diferita in cazul Bank of Cyprus, prezenta in Romania doar printr-o sucursala care functioneaza dupa reglementarile bancare din Cipru.

"In cazul unei sucursale, cum este Bank of Cyrpus, garantarea se face nu in Romania, la Fondul de Garantare, ci in Cipru, la fondul de garantare din Cipru”, spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In prezent, 32 de banci functioneaza ca banci romanesti, chiar daca au capital strain, iar depozitele de pana la 100 de mii de euro ale clientilor sunt protejate de Fondul de Garantare romanesc. Alte 8 banci functioneaza ca sucursale, iar depozitele clientilor sunt garantate de sistemul bancar din tarile de origine. BNR vrea ca si clientii sa cunoasca diferenta.

In toate tarile din UE depozitele sunt garantate pana la suma de 100 de mii de euro. In prezent, romanii au peste 27 de miliarde de euro in bancile din tara.