Castigul salarial mediu nominal brut a fost in luna octombrie de 2.008 lei, in scadere cu 9 lei fata de luna septembrie.

Indicele castigului salarial real pentru luna octombrie 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,9%.

In luna octombrie, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta cand s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta, trimestriale si pentru "ziua petrolistului") ori s-au platit concedii de odihna din fondul de salarii si sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa).

De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna octombrie au fost in scadere comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 28,7% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 20,4% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; intre 16% si 19% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), extractia minereurilor metalifere; intre 2,5% si 5,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, transporturi aeriene.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: intre 4,5% si 5,5% in transporturi pe apa, cercetare-dezvoltare; intre 3% si 4% in alte activitati extractive, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), tranzactii imobiliare; intre 2% si 3% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), extractia carbunelui superior si inferior, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea altor mijloace de transport.

Raportat la luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 105%.