Creditele de consum care aproape au inghetat timp de 5 ani, reincep sa fie din nou solicitate.

"In primele 5 luni ale anului, comparativ cu anul anterior, creditele de consum, ca si volum de credite acordate, a crescut cu 70 la suta", spune Roxana Hristea, sef departament credite negarantate BCR.

"In luna mai, care tocmai s-a incheiat, de exemplu, am avut un numar de credite acordate cu 13 la suta mai mare decat in aprilie”, explica si Catalin Vasile, director credite persoane fizice ING Bank.

Cresterea creditarii a fost ajutata de scaderea dobanzilor, dar si de ofertele bancilor.

"Oamenii sunt mult mai prudenti si mult mai atenti atunci cand vin si cer de la o banca un imprumut. Bancile, in general, au venit cu oferte in ultima perioada pentru creditele de consum", spune Anca Nuta, director comunicare Unicredit Tiriac Bank.

Iar cei care se imprumuta acum o fac pentru lucruri importante. "Stim din discutiile cu clientii nostri ca oamenii se gandesc in principal la renovari de locuinte, la schimbarea masinii sau la bunuri de folosinta indelungata", explica reprezentantul ING Bank.

Si creditele pentru locuinte au crescut serios, in special cele acordate in lei, care au ajuns intr-un an de la 2 la aproape 5 miliarde de lei.