In Calinesti-Oas sunt o multime de case incepute din banii osenilor plecati la munca in strainatate. Trei sferturi dintre ele au ramas insa neterminate si sunt pazite acum de rudele de acasa.

E de inteles, pentru ca in Spania, unde lucreaza aproape 700 de mii de romani, somajul a depasit 21%. A crescut si in Franta, Italia si Grecia. Asta a atras dupa sine pierderea locurilor de munca si pentru romani sau in cel mai fericit caz reducerea veniturilor lunare. Asa se face ca in prima parte a anului romanii din afara au trimis putin peste 1 miliard de euro, cu aproape o suta de milioane mai putin decat in 2005.    

"Chiar daca sumele trimise de romanii care lucreaza in strainatate au scazut puternic in ultimii ani din cauza crizei, sa stiti ca aceste sume acopera cea mai mare parte a deficitului extern. Asta inseamna ca romanii care lucreaza in strainatate sunt de fapt cei mai mari investitori in Romania" , spune Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

Asa se face ca totusi in primele patru luni ale acestui an, romanii din strainatate au trimis acasa o suma de doua ori si jumatate mai mare decat banii care au venit din investitii straine directe.