"Nu ne plangem, dar nici nu ne mai merge la fel de bine ca inainte", au spus multi dintre cei care au revenit acasa in aceasta perioada.

Castiga jumatate fata de acum doi ani. Scaderea este confirmata, de altfel si de raportul Bancii Mondiale care arata ca anul acesta romanii care muncesc in strainatate, aproximativ 2,7 milioane de persoane, au trimis in tara doar 4,5 miliarde de dolari. De doua ori mai putin decat in 2008, cand suma se ridica la 9,3 miliarde de dolari.

Sunt sume mici, dar sustin consumul si serviciile. De acesti bani profita atat companiile aeriene, cat si comerciantii de alimente, electrocasnice, mobila sau materiale de constructii.

Fara acesti bani, pur si simplu economia romaneasca nu ar supravietui. Cele 4,5 miliarde de dolari trimise de romani in 2010 inseamna mai mult decat dublu fata de cifra de afaceri a companiei Metro, cu 1,5 miliarde de dolari peste ce a raportat Dacia si aproape egal cu cifra de afaceri a OMV Petrom.

Iar daca aruncam o privire asupra bugetului Romaniei observam o suma de trei ori mai mare decat cea a Sanatatii si mai mult decat dubla fata de cea a Agriculturii si a Educatiei.