Romania a fost in ultimii trei ani cea mai importanta tinta de investitii din regiune pentru companiile de dezvoltare imobiliara, care au atacat piata cu 33 de centre comerciale noi, in urma unor investitii de aproximativ 2,5 miliarde de euro, arata o analiza a Ziarului Financiar.

Cu alte cuvinte, in medie, la fiecare cinci saptamani a fost inaugurat cate un nou centru comercial, fie in Capitala, fie in marile orase precum Cluj sau Constanta, dar si in localitati mai mici, precum Piatra-Neamt, Buzau sau Alba Iulia.
Pana la explozia din perioada 2007-2009, pe piata locala functionau doar zece centre comerciale.

Ziarul Financiar mai scrie ca un sfert din veniturile romanilor merge in plata ratelor la credite. Romanii isi platesc din ce in ce mai greu ratele lunare la banci, a caror valoare a ajuns sa reprezinte 22,4% din venitul disponibil al populatiei in septembrie anul trecut, fata de circa 5% la sfarsitul lui 2004, arata datele Bancii Nationale.

Gradul ridicat de indatorare si ajustarea in continuare a veniturilor nu vor permite reluarea rapida a creditarii persoanelor fizice in ciuda semnalelor de relaxare monetara transmise de BNR si va pune mai multa presiune asupra restantelor, care s-au triplat in 2009.

Premierul Emil Boc vrea sa obtina in justitie anularea clauzelor care ar scoate din buzunarul statului 500.000 de euro in cazul inlaturarii lui Ionut Costea de la sefia EximBank, scriu jurnalistii de la Gandul.

Cum Ionut Costea, cumnatul presedintelui Senatului, Mircea Geoana, nu vrea sa-si reduca de 20 de ori salariul pe care-l primeste la sefia EximBank, premierul Emil Boc l-a amenintat cu justitia. Concret, primul ministru vrea sa obtina in instanta eliminarea clauzei prin care statul roman este obligat sa-l despagubeasca pe Costea cu jumatate de milion de euro in cazul in care il inlatura de la conducerea bancii inainte de terminarea mandatului.

Viitorii insuratei sunt mult mai atenti cand vine vorba de costurile organizarii nuntii lor si aleg produse si servicii cat mai ieftine, noteaza Evenimentului Zilei.

Daca in anii trecuti, tinerii nu se prea uitau la bani, anul acesta ei sunt dispusi sa plateasca, in medie, cam 1.500-1.600 de lei pentru ornarea salii in care se va desfasura nunta. In aceasta suma sunt incluse costurile legate de inchirierea huselor pentru scaune si a fetelor de masa, precum si a aranjamentelor florale sau a celor de la masa mirilor.

Pentru inchirierea unei huse pentru scaun, mirii vor plati cam 3-4 lei, in vreme ce tarifele pentru inchirirea unei fete de masa variaza si in functie de numarul persoanelor care vor sta la masa. Tariful mediu pleaca de la 6 lei, potrivit ofertelor prezentate de expozantii care au participat la Targul Ghidul Miresei.

Din Adevarul aflam ce rata lunara vom plati pentru “Prima Casa 2”. Odata cu cresterea garantiei acordate de stat la contractarea unui imprumut, costurile lunare, avansul si venitul minim solicitat sunt mai mari. „Prima Casa“ este garantata in limita a 60.000 de euro pentru locuintele vechi si 70.000 de euro pentru cele inca neincepute. Asociatiile primesc 75.000 de euro.

Daca in cazul locuintelor vechi achizitionate prin programul guvernamental „Prima Casa" lucrurile nu s-au schimbat, pentru imobilele ce urmeaza sa fie construite, noua forma a adus anumite modificari.

Cat de convenabil mai este sa-ti un apartament pe firma? La aceasta intrebare au raspuns jurnalistii de la Curierul National, care explica faptul ca pana de curand cumparatorii de locuinte erau tentati sa-si cumpere casele pe firma pentru a nu plati la achizitionare TVA de 19%.

Acum, se pare ca autoritatile au avut grija si de acest aspect, dupa ce au descurajat si achizitionarea unei masini pe firma. Astfel, potrivit Codului Fiscal, achizitionarea unei locuinte pe firma, la o prima vedere, nu mai pare avantajoasa, cumparatorul trebuie sa ia in calcul ca TVA nu se mai deduce in momentul achizitionarii prin taxare inversa, adica fara a se plati de fapt TVA, asa cum era posibil inainte de 1 ianuarie 2008, ci acesta se poate recupera in timp, ceea ce presupune un proces indelungat.

In plus, trebuie luate in calcul si costurile suplimentare ulterioare achizitiei implicate de aceasta decizie, cum ar fi achitarea unui impozit local de 50 ori mai mare pe cladirea detinuta de o persoana juridica, comparativ cu cel datorat de o persoana fizica.
Tu ce procent din castiguri dai pe rata la banca? (21 voturi)
Mai putin de 10%
4.76%
20%
14.29%
30%
23.81%
40%
14.29%
Peste 50%
42.86%