In acest moment, pe piata din Romania exista un card de credit la 10 persoane si aproape toti posesorii il folosesc gresit.

Exista banci in care 40% din volumele tranzactionate sunt pentru retragere de numerar, in altele ajung chiar pana la 70%”, spune Adrian Apolzan, presedintele Asociatiei de Plati Electronice din Romania.

Total gresit, avertizeaza brokerii .”Ele au fost oferite ca fiind o solutie alternativa la un credit de nevoi personale. Gresit, ele sunt purtatoare de costuri foarte mari, in momentul in care scoti bani de pe ele. Vacanta, bilete de avion, asta e scopul pentru care cardurile de credit au aparut pe lumea asta”, explica Anca Bidian, vicepresedinta Kiwi Finance, la videochat-ul incont.ro.

Daca stiti ca sunteti o persoana disciplinata si aveti nevoie urgent de un imprumut de pe card, atunci facilitatea perioadei de gratie de pana in 50 de zile in care nu platiti dobanda este un avantaj. In cazul in care ajungeti sa depasiti acesata perioada, riscati sa intrati intr-un labirint si sa nu va mai puteti acoperi imprumutul, mai ales ca se vor adauga si dobanzi.

In loc de un comision de 0, 2%, vedem comisioane de 1% si daca la acest comision avem in vedere ca si dobanda de 25% curge din momentul in care clientul a retras banii, atunci costurile unei finantari cash sunt foarte mari si trec uneori de 30%.

Mare atentie si la cumparaturile de zi cu zi facute cu cardul de credit. E greu sa le tineti socoteala, asa ca va puteti trezi supraindatorati.

Deocamdata insa, tara noastra nu se ridica la nivelul european la capitolul cumparaturi si plati cu cardul. Slovacii, polonezii sau croatii il folosesc de doua ori mai mult decat noi. Per total, 30% dintre romani il folosesc la cumparaturi, 60% dintre slovaci si polonezi si 63% dintre croati.

In afara, oamenii se feresc sa scoata cash de pe un plastic”, arata vicepresedinta Kiwi Finance, in schimb, la noi, cardurile de credit au depasit cu mult scopul pentru care au fost create. Tocmai utilizarea lor gresita a dus la o supraindatorare a clientilor, iar cel mai periculos este cand te imprumuti de pe un card pentru a achita un altul si nu mai reusesti niciodata sa ajungi pe zero, a mai spus Anca Bidian.

Avantajele unui card de credit:
- nu platesti dobanda daca dai inapoi banii cheltuiti in perioada de gratie (in 30-61 de zile);
- poti folosi mai multe carduri si astfel iti prelungesti perioada gratie, cand imprumutul nu are niciun fel de dobanda;
- exista comercianti care accepta plata online exclusiv cu cardul de credit (in special site-urile de bilete de avion si cele de rezervari la hoteluri din afara);
- toate cardurile pot fi folosite si pentru plata facturilor la utilitati (la bancomat sau la comerciantii care accepta astfel de plati);
- poti retrage banii si de la bancomat;
- cardul poate fi folosit inclusiv pentru reincarcarea cartelelor de telefon mobil la bancomat, precum si pentru reincarcarea cardurilor RATB;

Dezavantaje:
- dobanzile sunt mai mari decat cele practicate la credite;
- in fiecare luna trebuie sa rambursezi cel putin 5-15% din sumele utilizate de pe card;
- taxele si comisioanele pe care trebuie sa le achiti, ca la orice card: de emitere (daca este cazul), de deschidere cont card, de administrare anuala;
- comisioanele de eliberare de numerar la bancomat sunt mai mari decat cele la cardurile de debit: BRD si ING – 0,5%, Banca Romaneasca – 1%, iar BCR – 2%.

 

Carduri de credit oferite de bancile romanesti

 

Banca/Produs

Dobanda anuala

Perioada de gratie

Banca Romaneasca MasterCard

24,45% la comercianti

26,45% la ATM

61 zile

BRD Punct Card

22%

60 zile

BCR Visa, MasterCard Powercard

17,18% fara garantie, 12,18% cu garantie

53 zile

ING Credit Card

18,25%

45 zile

AlphaCard Visa

19,28%

55 zile

CEC Bank MasterCard

16,95%

59 zile

OTP MasterCard

22%

45 zile

Banca Transilvania MasterCard

26%

55 zile

Libra Bank
Libra Credit

18,68%

56 zile

ATE Bank MasterCard

 

22%

55 zile