"Doar unul din zece romani se declara multumit sau foarte multumit de sistemul de taxare (10,5%) sau de politicieni (8,2%). Nemultumirea fata de aceste doua aspecte reprezinta un fenomen general in regiune. Cu toate acestea, in ceea ce priveste taxele, Romania ocupa penultimul loc, cu o medie semnificativ mai mica decat cea a regiunii (10,5% Romania fata de 14,4% media regiunii)", se arata intr-un comunicat al Daedalus Millward Brown.

Mai nemultumiti decat romanii in ceea ce priveste sistemul de taxare sunt doar sarbii (9,5%). La celalalt capat al clasamentului, Slovacia (19,1%), Turcia (18,7%) si Bulgaria (18,1%) au un numar de aproape doua ori mai mare de cetateni multumiti de acest aspect decat cei din Romania.

"Datele au fost culese inainte de anunturile privind majorarea taxelor in Romania, ceea ce amplifica semnificatia acestor scoruri mici. Practic exista o marja foarte redusa de toleranta a populatiei fata de noi cresteri de taxe", a declarat Daniel Enescu, Managing Partner Daedalus Millward Brown.

In ceea ce priveste satisfactia fata de politicieni, Romania este pe antepenultimul loc in regiune (8,2%), scoruri mai mici obtinand doar politicienii din Bulgaria (5,7%) si Croatia (4,7%).

In ciuda framantarilor sociale din ultima vreme, politicienii turci au de departe cea mai mare sustinere a populatiei, cu un nivel de multumire de trei ori mai mare decat cel din Romania (30,3%).

Studiul a fost realizat in sapte tari din sud-estul Europei (Romania, Bulgaria, Serbia, Croatia, Turcia, Cehia si Slovacia), pe un esantion de 2.306 de respondenti, si arata nivelul de multumire al cetatenilor privind diverse aspecte care contribuie la calitatea vietii.

Datele au fost culese in luna august. Ulterior, Guvernul a anuntat ca va introduce noi accize la carburanti si un impozit pe proprietate pentru constructiile speciale, precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, centrale termoelectrice si nuclearo - electrice, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare - descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine, linii si cabluri aeriene de telecomunicatii.