Neintelegerile la acest nivel au aparut in urma temerilor ca nevoia de finantare a Atenei este de fapt mult mai mare decat s-a estimat acum doua luni. Si ameninta sa distruga o intelegere negociata dureros in iulie, prin care creditorii privati ai Greciei au fost convinsi sa accepte pierderi pe obligatiunile statului elen. Multi se tem ca ar putea declansa o restructurate mai ampla, devansata, a datoriilor Greciei. 

In timp ce Germania si Olanda cer raspicat ca pierderi mai ridicate sa fie acceptate de sectorul privat, Franta si Banca Centrala Europeana se opun intr-un mod categoric unei astfel de miscari. Acestea din urma se tem ca redeschiderea pentru negocieri a acordului cu creditorii privati ar putea provoca o noua cadere a actiunilor bancilor europene, care au o expunere semnificativa pe datoriile de stat ale Greciei si ale altor tari de la "periferie".

Bancile din Franta sunt cei mai mari creditori externi privati ai Greciei, urmate la o distanta considerabila de cele germane.  Actiunile bancilor franceze au crescut in ultimele zile, in urma semnalelor ca liderii europeni se pregatesc sa consolideze Fondul European de Stabilitate, care ar putea obtine in curand capacitatea de a injecta capital in bancile din zona euro si de a cumpara obligatiuni de stat de pe piata secundara. 

In timpul unei vizite la Berlin, premierul elen George Papandreou a cerut nemtilor sa recunoasca "efortul supraomenesc" facut de Grecia pentru a respecta masurile de austeritate convenite cu creditorii internationali in contextul unei recesiuni tot mai dure. Oficialul grec le-a promis germanilor ca tara sa isi va respecta angajamentele luate. 

Se estimeaza insa ca necesarul de finantare al Atenei pentru urmatorii trei ani a crescut peste nivelul de 172 miliarde euro din iulie. Totul din cauza recesiunii si implementarii lente a acestor masuri de austeritate. Creditorii internationali urmeaza sa stabileasca saptamanile urmatoare marimea deficitului de finantare .

Grecia asteapta perfuzia vitala de 8 miliarde de euro. Culisele planului de salvare a intregii zone euro VIDEO

Citeste si:

Adevaruri fundamentale care contrazic ritmul economiei globale