Ratingul pentru credite pe termen lung a fost mentinut la "A", iar cel pentru imprumuturi pe perioada scurta la "A-1", potrivit unui comunicat al S&P.

Calificativul pentru credite pe termen lung reflecta statutul Erste de banca cu importanta sistemica in Austria, tara care isi poate sustine sectorul bancar, si asteptarile S&P ca grupul sa primeasca sprijin daca ar fi necesar. 

Ungaria si Romania reprezentau, impreuna, la sfarsitul anului trecut, circa 15% din expunerea totala la risc de default a grupului. 

Erste a anuntat, luni, ca va inregistra o pierdere de 700-800 de milioane de euro in 2011. O parte a acestui minus este atribuita unei amortizari partiale de fond comercial de circa un miliard de euro la subsidiarele din Ungaria si Romania.

Capitalul, definit conform criteriilor S&P, exclude fondul comercial, astfel ca masura anuntata de Erste nu influenteaza opinia agentiei referitoare la situatia capitalului bancii. 

In opinia S&P, cel putin in urmatorii doi ani, situatia financiara a Erste s-ar putea inrautati, ceea ce explica revizuirea calificativului individual. 

Perspectiva negativa reflecta temerea unor pierderi mai mari rezultate din costul riscului, peste totalul de 3,1-3,8 miliarde de euro estimat pentru 2011 si 2012. In acelasi timp, incetinirea economica anticipata la nivel european ar putea impiedica cresterea afacerilor, chiar si in tari est-europene care au rezistat bine pana acum, precum Cehia si Slovacia, si ar putea exercita presiuni asupra profiturilor pastrate de grup, reducand astfel capacitatea de a absorbi riscuri.