David Beers, directorul general al diviziei de ratinguri de tara din cadrul S&P, a afirmat totodata ca anticipeaza un compromis intre Banca Centrala Europeana si guvernele din zona euro in privinta rezolvarii crizei datoriilor de stat, informeaza Reuters.

"Din moment ce risca atat de mult, ar trebui sa ne asteptam ca autoritatile monetare din zona euro si autoritatile nationale ar putea sa gaseasca un soi de compromis, un echilibru intre masuri substantiale la nivel guvernamental si actiuni mai agresive din partea BCE, pentru a combate o noua depresiune economica", a aratat Beers intr-un discurs sustinut miercuri la Dublin. 

Directorul S&P a avertizat insa ca intrarea unor "zone mari" din zona euro in recesiune ar putea fi greu de evitat daca randamentele obligatiunilor de stat raman la niveluri ridicate, iar activele bancilor continua sa se reduca. 

"Dinamica financiara dezlantuita de criza de incredere aflata in desfasurare a ridicat riscul unei noi recesiuni in mai multe tari din zona euro, care ar putea pune presiuni suplimentare pe ratinguri", a spus el. 

David Beers a fost principalul coordonator din spatele deciziei istorice a S&P, de la inceputul lunii august, de a reduce ratingul Statelor Unite de la nivelul de top AAA.