Erste Group a anuntat saptamana trecuta ca a incheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri - SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia - pentru preluarea unui pachet de 2,61 miliarde actiuni BCR, reprezentand 24,12% din capital, prin mai multe opeartiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de grupul austriac.

Valoarea tranzactiei se plaseaza la 435 milioane euro. Aproximativ 100 milioane euro din aceasta va fi platita in cash, iar restul prin actiuni noi Erste emise catre SIF-uri. Tranzactia ar majora participatia Erste la BCR la 93%, de la 69%. 

"Daca aceasta tranzactie va fi finalizata conform anuntului, estimam ca ar avea un impact pro forma usor negativ, de mai putin de 0,1 puncte procentuale, asupra ratei capitalului ajustata la risc pe care am calculat-o pentru Erste la sfarsitul anului 2010, de 5,9% inainte de ajustari, respectiv 6,5% dupa ajustari", se spune in comunicatul S&P. 

In pofida impactului marginal asupra ratelor de capital, S&P anticipeaza ca Erste va continua sa-si consolideze capitalul ca tampon fata de eventuale evenimente adverse, principalele riscuri fiind legate de soldurile creditelor in valuta din Ungaria si in mai mica masura din Romania, informeaza Mediafax.

S&P atribuie Erste ratingul "A" pentru creditele pe termen lung in euro si alte valute, cu perspectiva stabila.