Guvernul a aprobat, miercuri, legea salarizarii unitare in sectorul public pentru anul 2011.

Proiectul legii salarizarii unitare in sectorul public va fi transmis joi dimineata Parlamentului, pentru inceperea procedurii de angajare a raspunderii Guvernului, a anuntat premierul Emil Boc.

Salariile de baza vor creste anul viitor cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie.

Proiectul legii salarizarii unitare prevede totodata ca valoare de referinta este de 600 lei, dar ca in 2011 nu se aplica aceasta valoare si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare.

Pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare se majoreaza valoarea soldei/salariului astfel incat majorarea cotei contributiei individuale de asigurari sociale de stat, stabilita prin legea care reglementeaza sistemul unitar de pensii publice, sa nu conduca la diminuarea sau cresterea venitului net lunar al acestor categorii de personal.

Angajatii din sectorul public nu vor beneficia nici anul viitor de prime, tichete de masa, cadou si de vacanta, iar munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru sau in zilele de sarbatori va fi compensata numai cu timp liber.

Angajatii din sistemul bugetar care primesc stimulente vor beneficia, incepand cu 1 ianuarie, de majorarea cu 15% a salariului de baza, la care se va adauga media stimulentelor pe functie platita in luna octombrie 2010, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Ioan Botis.

"Se ia in calcul salariul de baza din luna octombrie, iar la acest salariu avem o indexare de 15%. Dupa ce am luat in calcul aceasta majorare, venim si adaugam media stimulentelor pe functie si pe ordonator de credite din octombrie", a spus ministrul Muncii.

El a precizat ca in octombrie, inclusiv la Ministerul Finantelor sau Ministerul Muncii, au fost acordate stimulente pentru luni anterioare, iar in cazul Ministerului Muncii media unor astfel de stimulente pe luna octombrie a fost de 0,3%.

Ministrul Muncii a precizat ca nu putea fi adaugata media stimulentelor la salariul de baza pentru ca ulterior sa se aplice majorarea cu 15% cuantumului rezultat, deoarece Legea de aplicare a salarizarii unitare in sistemul bugetar prevede doar majorarea salariului de baza.

"Trebuie sa aplicam aceesi regula pentru toata lumea: salariul de baza trebuie indexat cu 15%. Este o regula pentru toti", a conchis Botis.