Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, spune ca cel mai important lucru este ca salariile managerilor privati la companiile de stat, indiferent de nivelul lor, sa fie pe merit, respectiv sa fie acordate doar dupa indeplinirea unor conditii foarte stricte. "In scrisoarea de intentie trimisa de Guvern catre FMI se precizeaza foarte clar ca Executivul s-a angajat sa ofere remuneratii conforme cu realitatea de pe piata libera. Daca le vei compara cu ceea ce exista in momentul de fata, desigur, distanta va fi mare si ar putea aparea probleme legate de opinia publica", a declarat fostul ministru al Finantelor, citat de Mediafax.

El a adaugat ca rolul Guvernului, al intregului mediu politic, al administratiei, este foarte important.  "Trebuie explicat de ce este necesar acest lucru, respectiv restructurarea companiilor de stat, dar, in acelasi timp, trebuie impuse si niste criterii foarte stricte si clare managementului. Trebuie aratat ce face al management pentru a-si merita acei bani", a mai spus Tanasescu.

Cine ia cei mai multi bani

Lefurile acestor asi, care vor fi atent selectati, nicidecum numiti politic, vor depinde de performante, potrivit unui document oficial, obtinut de Mediafax. Primele, pe lista modificarilor: Hidroelectrica, Oltchim, Tarom, si CFR Marfa.

Salariul viitorilor sefi va fi stabilit in functie de cati bani produce compania si cati salariati are. Vorbim aici de lefuri care merg de la 10.000 de euro in sus. Astfel, seful Romaero va castiga 11.600 de euro pe luna, iar cel de la Romarm 11.700. Boss-ul de la Oltchim va primi 22.650 de euro. Iar la CFR Marfa, CNH, SNLO, CFR Calatori si Metrorex salariile sunt intre 23 si 30 de mii de euro.

Lozul cel mare il vor trage si sefii altor 5 companii de stat. La Tarom directorul va incasa 41.000 de euro pe luna. La Transelectrica mai pune 600 de euro. La Romgaz leafa sare la 43 de mii. La Hidroeclectrica, la 53.000. Iar cel mai mare salariu il va avea viitorul sef de la Nuclearelectrica, 75.755 de euro, pe luna.

Acesta este contractul standard pe care il vor semna viitori directori de la companiile de stat. Are 11 pagini insa odata semnat poate aduce sute de mii daca nu milioane de euro pe an.

Sumele par astronomice. Sunt insa bani de buzunar pe langa primele pe care sefii acestor companii le-ar putea primi daca vor obtine un profit peste asteptari: 2,7 milioane de euro, la Hidroelectrica, 3,1 milioane, la Transgaz si 4,5 milioane de euro, la Romgaz. "Acestea sunt detalii care vor fi stabilite dupa ce consultantii vor termina procedurile de selectie", a spus premierul Emil Boc.

Viitori directori vor fi asadar oamenii cel mai bine platiti din Romania. Au, insa, responsabilitati pe masura. Vor trebui sa transforme companiile neperformante in unele moderne care sa concureze cu cele din mediul privat. Vor fi obligati sa angajeze oameni pregatiti si nu vor mai avea voie sa dea contracte la comanda.

Viitori manageri pot fi din Romania sau de peste hotare. Vor fi insa selectati de companii de recrutare internationale si trebuie sa aiba experienta in domeniul de activitate in care vor lucra si studii superioare. Pana acum sefii companiilor de stat erau numiti politic, iar rezultatele vorbesc de la sine. Contractele vor fi incheiate pe cel putin 1 an si cel mult 4.