Sberbank este prezenta de mai putin de 12 luni pe piata ucraineana si detine 50 de sucursale in tara. Banca rusa a fost nevoita sa inchida trei sucursale din Kiev in aceasta saptamana, pe fondul ciocnirilor violente dintre protestatarii anti-guvern si fortele de ordine loiale presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Gref a adaugat ca Sberbank s-a confruntat si cu retrageri masive de la bancomatele din Ucraina, dupa prabusirea grivnei.
Moneda nationala a Ucrainei a scazut cu 8% fata de dolar de la inceputul acestui an, iar tranzactiile forward indica o prabusire de inca 11% in urmatoarele trei luni.

"Am suspendat temporar operatiunile active. Am incetat sa acordam credite clientilor retail. Vom continua sa finantam companiile mari de a caror situatie financiara nu ne indoim", a explicat seful Sberbank.

Banca a anuntat recent ca are 800.000 de clienti persoane fizice in Ucraina. Piata ucraineana reprezinta mai putin de 1% din activele Sberbank, evaluate la 458 miliarde de dolari.

Analistii financiari avertizeaza asupra riscului de retrageri masive de depozite din bancile ucrainene in urma prabusirii grivnei.

Protestele din Ucraina, care au luat o turnura violenta in aceasta saptamana, au inceput in luna noiembrie dupa ce presedintele Ianukovici s-a retras dintr-un acord de liber schimb cu UE, optand pentru apropierea de Rusia, in schimbul unei linii de finantare de 15 miliarde de dolari si reducerii pretului la gaze. Ajutorul financiar de la Rusia a fost suspendat in aceasta saptamana, dupa un acord intre putere si opozitie intermediat de ministrii de Externe din Polonia, Germania si Franta, trimisi de UE la Kiev pentru a negocia oprirea violentelor.

Parlamentul Ucrainei a votat destituirea presedintelui Viktor Ianukovici, care a parasit Kievul si a denuntat o lovitura de stat.