Mai mult, cei de la ANPC spun ca vor obliga bancile sa le returneze clientilor sumele incasate pe nedrept.

Cei de la Protectia Consumatorului sustin ca bancile ar fi trebuit sa renunte la comisioanele si clauzele abuzive inca de pe 21 iunie. Iar clientii, care platesc in continuare asemenea comisioane sau ale caror dobanzi au fost majorate nejustificat, isi vor primi banii inapoi daca vor depune reclamatii la ANPC.

In plus, de luni, bancherii vor trebui sa le dovedeasca autoritatilor ca i-au notificat din timp pe clienti despre toate aceste modificari. Bancherii erau obligati sa trimita email-uri sau sa scrisori la domiciliul clientilor.

Bancile care nu au trimis niciun fel de notificare sau au dat doar telefoane sau sms-uri vor fi amendate.

Clientii, care n-au fost atenti cand au semnat actele aditionale, nu trebuie sa-si faca griji daca au acceptat din greseala majorarea comisioanelor sau introducerea altora noi.

Ce e de facut?

Asadar daca banca a majorat unele comisioane sau nu le-a eliminat pe cele abuzive, depuneti o plangere la ANPC. Iar institutia ii va obliga pe bancheri sa va modifice contractul si sa va dea banii inapoi.

Atentie insa, daca ati semnat ca sunteti de acord cu modificarea dobanzii din fixa in variabila, nu mai este nimic de facut.

Avocatii ii sfatuiesc pe clienti sa-si plateasca in continuare ratele chiar daca depun reclamatii sau cheama in judecata bancile pentru a nu le da acestora ocazia sa treaca la executari silite.