Schaeuble a declarat, intr-un discurs sustinut la Universitatea din St. Gallen, Elvetia, la o reuniune a laureatilor premiului Nobel, ca ar putea dura cativa ani pana cand masurile de austeritate vor "da roade". "Ar putea urma sapte ani slabi pentru economia globala", a aratat el, vorbind despre "un troc intre durerea pe termen scurt si castigurile pe termen lung".

Ministrul german a subliniat necesitatea unei cooperari mai stranse in Europa cu privire la politica economica, pentru a asigura cresterea pe termen lung. "Pentru ca asta sa se intample este nevoie de consolidare fiscala imediata si reforme structurale in Italia, Spania, Portugalia si Grecia", a spus el.

Schaeuble s-a intalnit cu cateva zile in urma cu omologul sau francez, Francois Baroin, pentru a discuta ideea unei taxe la nivel european pe tranzactiile financiare. Cele doua tari au promovat puternic in ultima perioada coordonarea economica apropiata intre statele din zona euro.

Una dintre concluziile discutiilor dintre cei 17 laureati ai premiului Nobel prezenti la St. Gallen privind situatia economica si criza financiara din 2008 este ca masurile de austeritate sunt un drum gresit, putin probabil sa aduca economia inapoi pe crestere. "Austeritatea este o abordare care a fost incercata iar si iar. In aproape fiecare caz, economia pleaca din franare in recesiune si din recesiune in depresie. De ce tarile europene fac asta in mod voluntar ma depaseste", comenteaza Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru stiinte economice. Un alt economist distins cu premiul Nobel, Eric Maskin, a declarat ca masurile de austeritate doar inrautatesc situatia.

Nu urmeaza o noua recesiune

"Pot spune cu siguranta ca scenariul nostru de baza nu este o recesiune. Nu exista insa nicio indoiala ca riscurile au crescut, tinand cont de performanta slaba a multor date economice in ultimele cateva luni", a aratat John Lipsky, prim director general adjunct al Fondului Monetar International, citat de Reuters.

Lipsky a adaugat ca riscurile tot mai mari care ameninta economia globala reflecta lipsa de incredere in capacitatea guvernelor de a-si tine datoriile sub control. Oficialul a adaugat ca masurile fiscale eficiente ar putea include, in SUA, o combinatie de reforme ale sistemului de taxe si planuri pe partea de cheltuieli.

Casa Alba a anuntat ca presedintele Barack Obama si directorul general al FMI, Christine Lagarge, au convenit vineri, intr-o discutie prin telefon, ca economia globala are nevoie de noi masuri de stimulare a cresterii economice pe termen scurt.

Prognoza economica a FMI, actualizata ultima data in luna iunie, indica o crestere economica globala de 4,3% in acest an si 4,5% in 2012. In 2010, economia mondiala a crescut cu 5,1%, dupa o scadere de 0,5% in anul anterior.

Citeste si

Cele mai bine vandute 10 telefoane din lume

New York-ul, la apa. Cum profita retailerii de pe urma uraganului Irene