Societe Generale, Assicurazioni Generali si UniCredit au semnalat miercuri ca intentioneaza sa participe la conversia de obligatiuni menita sa reduca datoria de stat a Greciei cu aproximativ 100 miliarde euro, transmite Bloomberg.  De asemenea, si cele mai mari sase banci grecesti: National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank Ergasias, Piraeus Bank, ATEBank si Hellenic Postbank, dupa cum a anuntat Ministerul elen al Finantelor.

Bancile elene sunt printre cei mai mari detinatori din sectorul privat de obligatiuni de stat grecesti, astfel ca participarea lor este de importanta capitala pentru succesul schemei. 

Guvernul Greciei a stabilit un prag minim de participare de 75% pentru a efectua conversia si a anuntat ca, daca aceasta tinta va fi atinsa, ceilalti detinatori de obligatiuni elene ar putea fi obligati prin lege sa o accepte.

Scopul programului, care ar trebui incheiat pana la joi, este de a reduce datoria Greciei detinuta de creditori privati, de 206 miliarde euro, cu 53,5%. Astfel, datoria de stat a Greciei ar trebui sa coboare spre 120% din PIB pana in 2016, de la 160% in prezent. 

"Este in interesul creditorilor privati si stabilitatii internationale. Toti creditorii privati stiu ca este mai bine sa pierzi putin si sa castigi mult mai tarziu decat sa pierzi mult mai tarziu si sa nu castigi nimic", a declarat marti la Paris ministrul francez pentru afaceri europene, Jean Leonetti.

Generali, cea mai mare companie de asigurari din Italia, detine obligatiuni de stat grecesti cu o valoare nominala de 2,95 miliarde euro, potrivit datelor de la finele lunii septembrie. 

UniCredit, cea mai mare banca italiana, avea la acea data titluri elene de 540 milioane euro.

Societe Generale detinea la finele anului trecut obligatiuni guvernamentale elene de 1,06 miliarde euro, potrivit Bloomberg. 

Efectuarea cu succes a swap-ului de obligatiuni este una dintre preconditiile celui de-al doilea acord de salvare a statului elen de la faliment, de 130 miliarde euro.  Daca schema nu se va incheia conform planului, "sectorul public (FMI si guvernele din zona euro - n.r.) nu va finanta programul economic al Greciei, iar statul va fi nevoit sa-si restructureze datoria" in conditii diferite fata de cele propuse in prezent, a avertizat ministerul elen al finantelor. 

Ministrul finantelor, Evangelos Venizelos, a declarat recent, intr-un interviu pentru Bloomberg, ca Grecia anticipeaza ca detinatorii privati de obligatiuni vor accepta oferta de conversie, insa statul este pregatit sa-si oblige sa participe, daca va fi necesar.  Fortarea creditorilor privati sa restructureze datoriile Greciei va declansa probabil contractele credit-default swap de asigurare a obligatiunilor fata de perspectiva intrarii emitentului in incapacitate de plata, sustin analistii. 

"Se vor declansa probabil urmari grave la periferia zonei euro, inclusiv in Spania si Italia", comenteaza un analist new-yorkez, care noteaza ca actiunile din sectorul financiar vor avea de asemenea de suferit, potrivit Mediafax.