Elena Gaica si sotul ei au plecat din Ramnicu Valcea in 2003. Si-au gasit de lucru la Milano si dupa doi ani si-au luat si baietii, care erau la gimnaziu.

La fel au procedat si sotii Dobos, care si-au retras copiii din comuna Rachiteni, judetul Iasi, si i-au dus in Spania. Chiar daca revin cu dor in fiecare vacanta, fetele spun ca le place mai mult scoala de acolo.

Scoala Solesti din Vaslui pierde si ea in fiecare an cate 20 de elevi.

Copiii care ajung in tarile Uniunii Europene au dreptul la alocatii de zece ori mai mari decat la noi. Fata de 42 de lei pe luna, elevii romani ai caror parinti lucreaza in tari ca Italia, Spania, Franta, Germania sau Marea Britanie primesc de la statul gazda peste 100 de euro.

Plecarea copiilor romani va duce insa la inchiderea scolilor de la tara, pentru ca incepand din acest an, Ministerul finanteaza elevii, nu cladirea. Daca unitatea de invatamant are putini elevi, atunci poate fi inchisa.

Inspectorii scolari se asteapta sa primeasca si mai multe cereri de transfer in luna august, cand parintii plecati la munca in strainatate se intorc in concediu.