Inflatia din zona euro a atins 2,4% in februarie, depasind pentru a treia luna consecutiva tinta de putin sub 2% stabilita de BCE.

"O majorare a ratei dobanzii la urmatoarea sedinta este posibila", a declarat Trichet dupa intalnirea de astazi a board-ului institutiei in care a fost decisa mentinerea dobanzii la 1%.

Seful BCE a amnetionat in acelais timp ca posibila majorare de luna viitoare nu va da startul insa unei serii de astfel de masuri.

Cel mai important efect negativ al unei majorari este agravarea tensiunilor de pe pietele de obligatiuni si ar putea afecta in special Portugalia, careia investitorii ii cer o dobanda de peste 7,5% pe an pentru a-i cumpara titlurile cu o maturitate de zece ani.

Euro a urcat cu 0,9% dupa afirmatiile lui Trichet si s-a tranzactionat la un pret de 1,3950 dolari.

"Vor majora dobanda in aprilie, dar doar daca investitorii nu vor fi dezamagiti de finalitatea summit-ului UE", crede Marco Valli, economist in cadrul UniCredit, citat de Bloomberg.

La finalul lunii liderii Uniunii Europene se vor reuni pentru a anunta masurile prin intermediul carora intentioneaza sa puna capat crizei datoriilor suverane din Europa.

Majoritatea analistilor estimeaza ca rata dobanzii va fi mentinuta la nivelul actual pana in ultimul trimestru al acestui an, desi unii investitori au inceput sa parieze pe cresterea indicatorului incepand cu trimestrul al treilea.

Estimarile bancilor mari sunt ca EURIBOR pe termen mediu va creste. De exemplu, despre rata EURIBOR la trei luni, estimarile arata ca ar putea ajunge la 2,2% la sfarsitul lui 2012 si ar putea fi in medie de 3,2% in 2013, potrivit prognozelor Raiffeisen Bank.

ING Bank este mai optimista in aceasta privinta, spunand ca acest indice va urca la 1,7% la sfarsitul lui 2012.