Nici anul acesta nu vom avea sarbatori fericite! Si asta pentru ca atat producatorii, cat si procesatorii schimba preturile chiar inainte de Craciun. Scumpiri de 20% la  paine si de 30% la conserve, la care se adauga, potrivit procesatorilor, o scumpire de 10% la carne. Vorbim de un al doilea val de scumpiri dupa cele cauzate de majorarea TVA de la 19 la 24%.

Nici macar laptele nu scapa de valul de scumpiri. Laptele pleaca de la fermieri cu 1-1,5 lei pentru un litru. Dupa pasteurizare si ambalare pretul ajunge deja la 3 lei. La magazin il gasim insa cu 4,3. Iar daca se va scumpi cu inca 7%, creste la 4,6 lei. Culmea, reprezentantii ministerului agriculturii ridica din umeri si spun ca majorarea anuntata inainte de sarbatori este justificata.

Specialistii spun ca scumpirile anuntate nu sunt justificate in conditiile in care multe dintre aceste produse s-au scumpit deja.

In primele 9 luni pretul legumelor a crescut cu aproape 14%, iar cel al fructelor cu 8%. Painea s-a scumpit si ea cu 4%, iar carnea cu aproape 3.

Cu toate acestea Consiliul Concurentei nu a depistat pana acum vreo neregula pe piata alimentara.