Alaturi de cei doi, mai sunt acuzati in acelasi dosar Claudiu Eugen Iuliu Silaghi - fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Anastasios Isaakidis, angajat al Bank Of Cyprus, Mirela Silaghi, Doina Marioara Cojocaru, Dan Sergiu Dascal si Radu Codrut Jurcovanu.

Acestia  au fost deferit justiţiei pentru manipularea pieţei de capital, în legătură cu modul de tranzacţionare a acţiunilor băncii, din care s-a obţinut un profit ilicit de aproape 200.000 de lei.

Banca Transilvania reactioneaza.Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania (TLV) nu are cunostinta de nicio actiune rau intentionata a vreunuia dintre membrii sai si are incredere in probitatea morala si profesionala a acestora, se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.

"Banca Transilvania a luat act de decizia DIICOT Cluj de a dispune trimiterea in judecata a mai multor persoane, printre care se afla si domnul Horia Ciorcila, presedintele consiliului de administratie al Bancii Transilvania, pentru presupuse actiuni de manipulare a pietei de capital (...) Referitor la aceste acuzatii dorim sa precizam ca Banca Transilvania a aflat in data de 16 decembrie 2009 (data raportarii participatiei la BVB - n.r. ) ca Bank of Cyprus a achizitionat actiuni TLV reprezentand 9,7% din capitalul social", se mentioneaza in comunicat.

Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, sustine ca acuzatia potrivit careia a manipulat piata de capital este complet nefondata si va actiona prin toate caile legale pentru a-si dovedi nevinovatia.

"Am fost informat de catre DIICOT Cluj ca, impreuna cu alte persoane, am fost trimis in judecata pentru presupuse activitati de manipulare a pietei de capital. Consider acuzatia complet nefondata. Nu am facut nimic ilegal, nimic care sa contravina legislatiei in domeniu si voi actiona pe toate caile legale pentru a dovedi acest lucru. Sunt convins ca rezultatele finale ale acestui demers juridic imi vor da dreptate", a declarat Ciorcila pentru Mediafax.

Potrivit anchetatorilor, Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, a achizitionat, in perioada 15 mai - 10 decembrie 2009, pe baza informatiilor privilegiate obtinute de la invinuitul Sergiu Dan Dascal, pe contul Doinei Marioara Cojocaru, soacra sa, un numar total de 43.646.740 actiuni Banca Transilvania( TLV), in valoare totala de aproape  75 milioane lei.

El este acuzat de crearea unor conditii incorecte de tranzactionare prin ascunderea identitatii detinatorului real, precum  si de  folosirea informatiei privilegiate cunoscuta inca din toamna anului 2008, referitoare la intentia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania SA (titlul TLV).

In 7 decembrie 2009, Silaghi, prin intermediul lui Cojocaru, a vandut toate actiunile achizitionate detinute la acel moment, (33.600.000 titluri TLV) la pretul de peste 80 milioane lei, cumparatorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia.

Potrivit DIICOT, Horia Ciorcila a luat la cunostinta informatii privilegiate referitoare la intentia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achizitiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania.

In data de 7 decembrie 2009, folosind informatia privilegiata, a vandut in cadrul a doua tranzactii, prin intermediul societati off shore Dodworth Limited cu sediul in Cipru, (controlata personal) un numar total de 8.918.671 titluri TLV, in valoare totala de peste 21 milioane lei, cumparatorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia.

In cazul lui Georgios Christofourou si Anastasios Isaakidis procurorii au stabilit ca, in calitatea lor de director general, respectiv angajat al Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) - Sucursala Romania, "au divulgat aceasta din urma informatie lui Claudiu Eugen Iuliu Silaghi si lui Horia Ciorcila si, in intelegere cu acestia, folosind cele doua informatii privilegiate, in baza unei rezolutii infractionale unice, au actionat concertat, incheind mai multe tranzactii cu titluri TLV si au cumparat 3.541.500 actiuni la valoarea totala de aproape 8 milioanelei".

Ulterior, actiunile cumparate in nume personal au fost vandute de cei doi pe BVB catre banca la care lucrau, obtinand in aceasta modalitate un profit ilicit in suma de 196.505 lei.

Mirela Silaghi, Doina Marioara Cojocaru, Sergiu Dan Dascal si Radu Codrut Jurcovan sunt acuzati ca au contribuit la punerea in executate a hotararii infractionale a celorlalti patru coinculpaţi.

Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, a anuntat la jumatatea lunii decembrie 2009, ca a cumparat 9,7068% din actiunile TLV, pentru 58 milioane de euro.