Criza din zona euro nu a fost inca depasita, dar exista multe semne incurajatoare, precum recuperarea economica din unele tari, atenuarea dezechilibrelor comerciale si a deficitelor bugetare, a spus Draghi intr-un interviu pentru publicatia germana Der Spiegel, citata de Reuters si preluat de Mediafax.

"E mai mult decat ne asteptam anul trecut", a afirmat Draghi.

Intrebat depre noi reduceri ale ratei cheie dupa ce BCE a scazut dobanda de la 0,5% la 0,25% in noiembrie, Deaghi a afirmat ca "in acest moment, nu vedem nevoia unor actiuni urgente".

De asemenea, seful bancii europene a declarat ca nu este "normal sau sanatos" ca dobanzile reale, excluzand impactul inflatiei, sa fie negative pentru deponenti. "In unele tari sunt negative, in altele pozitive - chiar si prea ridicate. Suntem foarte constienti de riscurile acestei fragmentari", a spus acesta.

In noiembrie, ratele anuale de inflatie au variat de la o scadere a preturilor de 2,9% in Grecia la un avans de 1,6% in Germania, arata date ale Uniunii Europene.

Riscurile unor bule speculative, de exemplu pe unele piete imobiliare din Europa, sau cele ale scaderii preturilor sunt limitate, a adaugat presedintele BCE. "Nu vedem deflatie in prezent (...) dar trebuie sa avem grija ca inflatia sa nu fie blocata sub 1% si sa alunece intr-o zona periculoasa", a afirmat Draghi.

In Europa, pietele se asteapta ca inflatia sa se accelereze de tinta BCE, de aproape de 2%.