"Din punctul meu de vedere, nu vreau sa se intample o alta listare a Fondului Proprietatea, iar pentru asta am insistat sa se introduca mecanismele internationale", a declarat Ionescu, prezent la un seminar organizat de firma de brokeraj Intercapital Invest in colaborare cu Franklin Templeton Investment despre listarea FP la BVB.

El a adaugat ca o eventuala dubla listare nu va afecta insa actionarii, intrucat in cazuri similare cele mai multe tranzactii au continuat sa fie realizate pe bursa principala.

"Dorim sa consolidam piata de la Bucuresti prin cresterea lichiditatii si diversificarea produselor. Trebuie sa ne consolidam, astfel incat sa nu migreze companiile locale pe alte piete si, in doi - trei ani, sa ne situam intre Praga si Varsovia, cu rulaje de 60 - 70 milioane de euro pe zi", a adaugat Valentin Ionescu.

Presedintele executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, declara pe 25 ianuarie, prima zi de tranzactionare a titlurilor FP la BVB, ca a doua listare a Fondului va fi la Londra, Viena sau Hong Kong, aratand ca investitorii pe pietele din Asia dispun de fonduri mari.

CNVM a avizat, la inceputul lunii ianuarie, utilizarea conturilor globale si a imprumutului de actiuni pentru vanzarile in lipsa (short selling) pentru tranzactionarea actiunilor FP.

Directorul Bursei a mai afirmat ca prin listarea FP s-a facut "un serviciu" fostilor proprietari care au primit actiuni la Fond intrucat acestia pot afla un pret transparent pentru titlurile detinute.

"In calitate de director general al Bursei nu pot sa fac recomandari, insa ca fost broker le-as recomanda investitorilor sa nu vanda actiunile Fondului, daca nu sunt constransi, deoarece Fondul Proprietatea este subevaluat. Inca suntem in recesiune. Daca se redreseaza economia si bursa va creste, primele actiuni care vor creste vor fi titlurile bune, cum este Fondul Proprietatea", a completat Ionescu.

Si directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol, afirma ca bursa este la un nivel redus din cauza contextului economic nefavorabil.

"Din pacate, suntem prizonierii conditiilor economice. Acesta este raspunsul la intrebarea de ce actiunile Fondului Proprietatea si alte titluri sunt unde sunt", a spus Pasol.

Conturile globale mai sunt utilizate in prezent pentru tranzactionarea actiunilor Erste (EBS), a titlurilor de stat, produselor structurate si actiunile Daimler (DAI), listate pe ATS.

Conturile globale permit brokerilor sa introduca printr-un singur cont toate ordinele de cumparare sau de vanzare date de clienti, iar dupa ce realizeaza tranzactia intermediarul imparte actiunile in contul fiecarui client, in functie de instructiunea data de acesta.

Inainte ca un investitor sa vanda in lipsa unele actiuni trebuie sa le imprumute de la intermediarul cu care are contract, de la un client al brokerului sau de la alt investitor. Pentru imprumutul de actiuni un investitor trebuie sa incheie un contract de imprumut cu cel de la care primeste titlurile si le garanteaza cu alte titluri din portofoliu. Brokerii nu au realizat inca tranzactii in lipsa pe actiunile Fondului Proprietatea.

Actiunile FP au inchis sesiunea de vineri la un pret de 0,63 lei, cu 0,79% sun referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 8,68 miliarde de lei (2 miliarde euro).

Ce spune Ionescu despre listarea Romgaz?

Directorul general al Bursei de Valori (BVB), Valentin Ionescu, crede ca actiunile Romgaz nu vor fi listate in acest an deoarece o oferta publica initiala, cum va fi in acest caz, necesita o perioada de pregatire mai lunga, iar autoritatile nu a inceput inca procedurile.

"Ma intalnesc saptamanal cu reprezentantii Ministerului Economiei pentru a discuta despre vanzarea pachetelor de actiuni la Petrom, Transgaz si Transelectrica, anuntate de stat. Acestea sunt programate pentru acest an si se fac prin oferta secundara, ceea ce este mai usor. Totusi, exista inca un semn de intrebare la Romgaz pentru ca este vorba de un IPO (oferta publica initiala - n.r.), care necesita un proces indelungat si nu stiu ca statul sa fi inceput deja pregatirile", a declarat Ionescu, sambata, prezent la un seminar organizat de firma de brokeraj Intercapital Invest in colaborare cu Franklin Templeton Investment despre listarea FP la BVB.

El considera ca actiunile Romgaz vor intra la bursa la inceputul anului 2012, si nu in luna decembrie din acest an, asa cum estimeaza Ministerul Economiei.

In prezent, exista o serie de proiecte de hotarari de guvern potrivit carora statul va vinde pe piata de capital pachete de actiuni reprezentand cate 15% din capitalul social al Romgaz, Transgaz si Transelectrica, ultimele doua fiind deja in ringul bursier.

Totodata, surse din Ministerul Economiei au declarat recent ca licitatia pentru selectarea casei de brokeraj care va intermedia vanzarea la BVB a unui pachet de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) va fi lansata cel mai probabil in luna martie.

Totodata, Ionescu a afirmat ca BVB ar putea colabora cu Fondul Proprietatea pentru a convinge Guvernul sa grabeasca procesul de listare a pachetelor de actiuni la aceste companii.

Potrivit unor surse bancare citate de Mediafax, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spus, la sfarsitul lunii ianuarie, trezorierilor din bancile comerciale ca privatizarea Romgaz va fi greu de asumat de catre partidele politice in contextul dezbaterii publice privind majorarea preturilor la benzina dupa privatizarea Petrom.