De exemplu, directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a obtinut pentru activitatea din 2011 un pachet financiar de 23 milioane de dolari sau 1,21 milioane de dolari pentru fiecare un miliard din profitul bancii pe care o conduce. 

Jiang Jianqing, seful ICBC si cel mai bine platit bancher din China, a primit 9.400 de dolari pentru fiecare miliard de dolari castigat de banca chineza de stat, arata o analiza Bloomberg. Totusi castigurile sale au crescut cu aproximativ 50% din 2006.

ICBC si Bank of China, cele mai mari banci chineze, au inregistrat in trimestrul al doilea al acestui an profituri de 9,63 miliarde de dolari, respectiv 5,44 miliarde de dolari. In comparatie, profitul JPMorgan, cea mai mare banca americana dupa active, a scazut cu 9% in trimestrul al doilea, la 4,96 miliarde de dolari. 

Astfel, in China, salariile nu au tinut pasul cu cresterea profitului.

Sefii bancilor, numiti de guvern si supravegheati de un comitet disciplinar, au evitat scandalurile care bantuie de mai bine de patru ani industria financiara occidentala, legate de riscurile excesive care au condus la criza financiara mondiala, de spalare de bani sau manipulare a dobanzilor. 

Valoarea actiunilor bancilor chineze este insa limitata de temerile legate de incetinirea cresterii economice, care ar putea conduce, potrivit economistilor, la falimente in randul dezvoltatorilor imobiliari si autoritatilor locale. 

"Bancile chineze se feresc de riscuri datorita unor chestiuni de cultura, structurii diferite a politicii de compensare a directorilor si profitabilitatii operatiunilor de creditare. Cu toate acestea, peisajul se schimba, iar bancile vor semana tot mai mult cu rivalii din Vest in urmatorii cinci ani", comenteaza pentru Bloomberg un analist american.