"Problema este ca daca DAE ramane la nivelul actual, atunci acum este bine ca marjele sunt mari si EURIBOR este la minime istorice, dar cand va creste EURIBOR va fi foarte greu pentru clienti. Este cea mai mare problema pe care noi trebuie sa o lamurim la comisie", continua deputatul PSD.

"Ne-am gandit inclusiv la varianta ca toate dobanzile sa ramana fixe si sa nu poata varia, dar nu ar fi legala", adauga seful Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor.

Dezbaterile se anunta deja furtunoase.

"Am fost sunat de mai multe ori de domnul Ghetea (Radu Gratian Ghetea, seful ARB, n.red), dar i-am spus sa aiba rabdare ca discutam cand ajunge ordonanta la noi. Am avut o intalnire cu avocatul Piperea (Gheorghe Piperea, care reprezinta interesele catorva mii de clienti Volksbank, BCR si Raiffeisen ce vor sa dea bancile in judecata, n.red.) si au venit la mine si cei de la ALB, dar si cei de la ANPC", explica Viorel Stefan.

"Cei de la ANPC au venit la mine imediat ce s-au terminat dezbaterile de la Comisia de Politica Economica foarte speriati de amendamentele aprobate acolo. Eu ma uit deocamdata din avion la aceasta ordonanta, dar nu mi se pare ca amendamentele aduse de Comisia economica au fost asa de grave, mai mult tehnice...", puncteaza deputatul.

El crede ca o problema foarte importanta, care trebuie lamurita este "retroactivitatea" sau "neretroactivitatea" si ca va cere Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) informatii suplimentare vizavi de pozitia Comisiei Europene fata de transpunerea directivei in OUG 50.

"Trebuie lamurita exact aceasta problema. Are sa nu are Comisia Europeana o problema ca noi aplicam directiva retroactiv?", explica deputatul PSD.

Seful Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor mai spune ca intrevede mult mai putine dezbateri in ceea ce priveste comisioanele intrucat "multe dintre ele nu sunt comisioane, ar trebui sa fie taxe percepute pentru prestari servicii".

"Marti vom incepe discutiile pe amendamente la OUG 50. Va fi un volum foarte mare de munca, Acum, se face o centralizare la comisie pentru ca am primit propuneri de amendamente si in dublu sau chiar triplu exemplar. Nu stim cate sunt in total. Au venit de la Comisia de Politica Economica, de la ARB, de la ALB (asociatia firmelor de leasing. n.red.), de la clienti, din toate partile", arata Viorel Stefan.

Potrivit acestuia, exista sanse destul de mari ca discutiile pe amendamente sa dureze mai multe zile si chiar toata saptamana viitoare.

Dupa dezbaterile de la Comisia de Politica Economica si dupa ce aceasta a preluat 98 de amendamente aduse de ARB, ANPC a transmis un comunicat de presa, prin care spune ca respectiva comisie a acceptat modificarea OUG 50 in defavoarea consumatorilor.

Intre timp, deputatul PSD Mihai Tudose, seful Comisiei Economice declarase pentru incont.ro ca Bancile nu sunt Crucea Rosie si ca ar fi fost bine daca clientii ar fi citit contractele de credit inainte sa le semneze!