"Rambursari anticipate de surse atrase din Grecia pana acum nu s-au raportat, decat cele platite la scadenta", a declarat pentru Ziarul Financiar Cinteza, fara sa precizeze volumul total al liniilor de finantare atrase de filialele locale de la bancile-mama din Grecia.

El noteaza ca filialele locale ale bancilor elene au lichiditati suficiente si un nivel de adecvare a capitalului peste media sistemului bancar local.

BNR are posibilitatea sa ajute cu lichiditati o banca, daca aceasta are solvabilitate corespunzatoare si poate garanta imprumutul cu active eligibile, in general titluri de stat.

"Cadrul legal permite acest lucru, dar deocamdata nu este nevoie si nu cred ca va fi nevoie. Exista suficienta lichiditate", spune Cinteza.

In valtoarea crizei financiare internationale din toamna lui 2008, BNR a dat un credit de urgenta de mai multe sute de milioane de euro unei banci locale importante, care se confrunta cu o penurie de lichiditati.

Bancile din Grecia se confrunta acum cu retrageri masive de fonduri, clientii lor preferand sa isi mute banii in strainatate, pentru a se pune la adapost de eventuale probleme.

Problemele bancilor elene sunt date acum de expunerea mare pe obligatiunile emise de Grecia, in care au plasate aproape 90 de miliarde de euro, la un volum total al activelor de 480 de miliarde de euro.

Investitorii de pe pietele internationale si chiar agentiile de rating vad riscuri importante ca Grecia sa recurga la o ajustare sau restructurare a datoriei, in conditiile in care pare imposibil sa faca fata platii ratelor scadente.

Fitch retrogradeaza cu trei trepte cinci banci elene active in Romania, in categoria de risc ridicat

Fitch a revizuit in scadere cu trei trepte ratingurile bancilor elene National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si Agricultural Bank of Greece (ATEbank), toate prezente in Romania, de la "BB+", nerecomandat pentru investitii, la "B+", cu risc ridicat (highly speculative).

Decizia urmeaza revizuirii similare a ratingului suveran al Greciei la sfarsitul saptamanii trecute, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Calificativele au fost puse sub supraveghere, cu implicatii negative. Ratingurile pentru credite pe termen scurt au fost confirmate la "B".

Orice viitoare retrogradare a ratingului suveran al Greciei va conduce, probabil, la o revizuire in scadere a ratingului bancilor elene analizate, avertizeaza Fitch.

"Chiar daca angajamentul guvernului elen de a sustine bancile nu s-a schimbat, capacitatea acestuia a fost redusa dupa cum reflecta si retrogradarea Greciei", noteaza analistii agentiei.

Din acest motiv, Fitch a revizuit in scadere ratingurile de sprijin pentru NBG, EFG, Alpha, Piraeus si ATEbank de la "4" la "3".

Ratingurile individuale ale celor cinci banci au fost scazute de la "D" la "D/E', intrucat agentia se asteapta la noi presiuni asupra situatiei financiare a acestora, din cauza climatului dificil in Grecia. In cazul ATEbank, calificativul individual ramane sub supraveghere cu implicatii negative.

NBG si EFG sunt prezente in Romania prin Banca Romaneasca, respectiv Bancpost, in timp ce Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank opereaza sub brand propriu.