"Au fost mai multe propuneri din mediul bancar, iar in final a ramas seful trezoreriei de la Raiffeisen Bank, care are o vasta experienta in sistem si este apreciat ca unul dintre cei mai buni oameni din piata, avand o relatie foarte buna cu ceilalti trezorieri", au spus surse din mediul financiar pentru Mediafax.

In varsta de 36 de ani, Sporis a abosolvit Facultatea de Finante - Banci a Academiei de Studii Economice si a lucrat prima data in trezorerie la sucursala din Romania a Bancii Nationale a Greciei.

Sporis lucreaza la trezoreria Raiffeisen din 2001, imediat dupa preluarea Bancii Agricole de catre grupul austriac. In ianuarie 2003 a fost promovat director executiv al bancii pe trezorerie, iar din martie 2005 ocupa pozitia de director executiv al bancii pe aria trezorerie si arbitraj.

MFP a imprumutat in acest peste 15 miliarde de lei, depasind programul anuntat pentru primul trimestru, iar pana in decembrie se estimeaza ca va mai atrage circa 50 de miliarde de lei. De asemenea, Finantele au imprumutat in ianuarie1,5 miliarde de dolari, in prima emisiune pe piata din SUA din ultimii 16 ani.

Ministerul Finantelor a anuntat ca vrea sa emita in primul trimestru, pe piata interna, titluri de stat cu o valoare indicativa cuprinsa intre 14 si 16 miliarde lei. In luna ianuarie, Finantele au imprumutat 9,93 miliarde lei, de 2,2 ori mai mult decat era planificat, respectiv 4,5 miliarde lei.

MFP a programat pentru luna februarie sapte licitatii prin care intentioneaza sa atraga 5 miliarde lei prin vanzarea de obligatiuni si titluri de stat, printre care si obligatiuni pe 15 ani in valoare de 300 milioane lei.

Trezoreria a strans deja 5,1 miliarde lei in primele patru operatiuni. Urmatoarea licitatie este programata pentru luni, cand Ministerul Finantelor vrea sa vanda obligatiuni cu scadenta la doi ani, de 750 milioane lei.

Ministerul Finantelor Publice a imprumutat in 2011 o suma de 51,5 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase in 2010, de 41 miliarde de lei. Tot de pe piata interna, Trezoreria a reusit sa atraga 1,4 miliarde euro prin emisiuni de titluri de stat, fata de 2,53 miliarde euro in 2010.

La mijlocul anului trecut, Romania a atras 1,5 miliarde euro de pe pietele externe.

Citeste si:

Romanii din strainatate ar putea plati retroactiv contributiile la pensie, pentru o perioada de maximum 15 ani