"Am facut un calcul de impact. Ar costa bugetul 7,7 miliarde de lei (aplicarea acestei masuri - n. r.) Este o suma foarte mare si, pentru bugetul din 2017, deficitul bugetar este destul de mare. Noi trebuie sa incepem acest proces de consolidare fiscala graduala si nu avem loc pentru o reducere a veniturilor atat de mare", a explicat Anca Dragu.

Potrivit prognozelor Ministerului Finantelor Publice, anul viitor deficitul bugetar va fi sub 3%, in jur de 2,8% din PIB pe ESA, iar in 2016 este 2,95%. In aceste conditii, Anca Dragu sustine ca o decizie a Guvernului in abordarea acestei situatii va fi luata dupa ce va aparea forma finala a legii privind reducerea cotei contributiei de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale.

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativa privind reducerea cotei contributiei de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale - 2 puncte la angajator si 3 la angajat. Raportul Comisiei de buget a fost de respingere, dar nu a intrunit voturile necesare. Guvernul a avut un punct de vedere negativ in privinta acestui proiect. Legea urmeaza sa treaca si prin Camera Deputatilor, aceatsa fiind for decizional in acest caz.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor a explicat ca estimarile Comisiei Europene arata un deficit ceva mai mare decat cel estimat pe plan intern, care provine dintr-o diferenta a cadrului economic.

"Din estimarea noastra, pentru anul anul viitor deficitul bugetar va fi 2,8%, poate 2,85%, cu masurile prevazute in Codul Fiscal pentru 2017, dar fara masura de reducere a contributiilor de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale, care nu este inclusa in deficitul bugetar pentru 2017", a subliniat Anca Dragu.

In schimb, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, sustine ca era mai potrivita masura de reducere de CAS decat a cotei TVA in 2017 cu inca un punct procentual, in conditiile in care consumul a crescut in primul trimestru cu circa 10% in termeni reali, iar salariile din economie au avansat cu 12%.

"Am vazut ca Senatul a aprobat ieri (luni, 13 mai - n. r.) o noua reducere a CAS cu cinci puncte procentuale. Este o masura corecta, dar venita la un moment nepotrivit. In loc de reducerea atat de agresiva a TVA ar fi fost potrivita mult mai mult o reducere a CAS, daca tot credeam ca avem un spatiu fiscal de folosit. Din pacate, acum, reducerea de CAS, trebuie spus foarte ferm, cu un impact bugetar estimat de circa 7 miliarde lei, nu are loc in buget. Este evident pentru oricine, in conditiile in care avem deja proiectie de peste 3% la deficitul bugetar pe anul viitor, cu masurile care sunt legiferate in acest moment", a subliniat Ionut Dumitru.