Fondata in 1755 la Zurich, Clariden Leu este cea mai veche institutie de private banking din Elvetia si totodata una dintre cele mai mari, dupa ce a absorbit in 2007 celelalte banci private independente ale Credit Suisse.

Credit Suisse a aratat ca masura face parte dintr-un plan anuntat recent care vizeaza cresterea contributiei diviziei de private banking la profitul inainte de taxe al grupului cu 800 milioane franci pana in 2014.

Un reprezentant al grupului a precizat ca integrarea presupune renuntarea la 550 de angajati ai ambelor institutii, insa disponibilizarile fac parte din reducerea de personal cu 1.500 de posturi anuntata pe 1 noiembrie.

Moody's a anuntat luni ca a plasat sub evaluare ratingul Aa1 al Credit Suisse, cu perspectiva negativa. Industria elvetiana de private banking are nevoie disperata de consolidare, pe fondul cresterii costurilor si scaderii veniturilor, situatie agravata semnificativ de iminenta disparitie a secretului bancar, principalul atu al institutiilor financiare elvetiene in raport cu bancile din alte tari.

Credit Suisse si Clariden Leu au inceput recent sa-si anunte clientii americani suspectati de evaziune fiscala ca datele privind conturile lor vor fi cedate guvernului elvetian si autoritatilor SUA, in cadrul unei investigatii privind plata taxelor pe veniturile plasate in strainatate.

Prima banca din lume, aproape de faliment: "Nu mai putem fi bancomatul orasului"