Yossi Dina, patronul uneia dintre cele mai respectabile case de amanet din Beverly Hills, recunoaste ca in trei decenii nu i-au mers niciodata afacerile atat de bine ca anul trecut.

El acorda imprumuturi in schimbul unor garantii reprezentate de ceasuri, bijuterii ori opere de arta. Nu refuza insa nici raritati, precum colectii de fotografii, trofee faimoase sau obiecte diverse care au apartinut unor celebritati. Dina imprumuta bani pentru patru luni, dar e intelegator cand clientii ii cer o pasuire.

"Daca cineva are nevoie urgenta de un imprumut, trebuie sa-mi aduca ceva care valoreaza putin mai mult decat suma si le dau pe loc banii", explica Dina.

Valorile nerecuperate sunt achizitionate de colectionari, case de licitatii, galerii de arta ori amatori de chilipiruri.

"De ce sa dai la magazin 100.000 de dolari cand poti cumpara acelasi lucru de la mine cu 20.000? Odata, actorul George Hamilton mi-a zis: Stii, noi castigam multi bani, dar nu suntem idioti, chiar daca suntem artisti tot suntem amatori de un chilipir", mai spune patronul casei de amanet.

"Eu sunt casnica si primesc multe cadouri de la sotul meu, asa ca daca vreau o piesa speciala, un ceas ori o bijuterie vin la Yossi sa vad daca o are, pentru ca imi place sa schimb bijuterii", spune Karine Kaplan, o clienta fidela a casei de amanet a lui Yossi Dina.

Banii lui Dina au ajutat multe staruri aflate la ananghie, ba uneori au salvat chiar productia vreunui film cu bugetul epuizat prematur. Se zice ca printre clientii lui se numara Leonardo DiCaprio, Janet Jackson ori Liza Minelli. Dar patronul casei nu va confirma niciodata, pentru ca, evident, discretia este cheia succesului sau.