"Pentru a nu deturna caracterul spontan al actiunilor de protest, CNSLR-Fratia recomanda membrilor sai sustinerea acestor manifestari prin toate mijloacele democratice, in scopul atingerii obiectivului major al protestului – ‘inlaturarea atitudinilor dictatoriale si reintoarcerea la democratie’", potrivit unui comunicat al confederatiei sindicale.

Sindicalistii cer Jandarmeriei sa dea dovada de echilibru in raport cu manifestantii si sa nu recurga la provocari inutile ale participantilor la protest.

"Intr-o tara democratica oamenii isi pot exprima, fara nicio restrictie, dreptul fundamental, de a-si manifesta liber nemultumirile legate de afectarea conditiilor de viata si de munca", potrivit sursei citate.

In acelasi timp, conducerea Sanitas Covasna, alaturi de organizatia judeteana a CNSLR Fratia si de asociatii ale pensionarilor, va organiza, in zilele urmatoare, un miting de protest la Sfantu Gheorghe, a anuntat liderul Sanitas, Vasile Neagovici.

Confederatia "Cartel Alfa", la randulul sau, considera ca unica solutie, in contextul protestelor din ultimele trei zile, este sa se renunte la distrugerea statului social, sa fie schimbat Guvernul, sa se treaca la o politica de guvernare deschisa catre dialogul social si civic, cu toti partenerii sociali.

"Comitetul Confederal considera ca toate aceste manifestari sunt consecinta politicii duse de actualul Guvern, care simuleaza democratia, care a anulat si blocat constient si premeditat orice cale de dialog social real si constructiv. Bazandu-se pe o majoritate parlamentara care nu reflecta realitatea alegerilor parlamentare si nici interesele cetatenilor, pe mecanisme de manipulare politica - asumarea raspunderii parlamentare pe legi de importanta majora pentru societate - pentru a eluda dezbaterea publica, pe minimalizarea si desconsiderarea societatii civile, abuzand de putere si impunandu-si punctul de vedere printr-o maniera dictatoriala, Guvernul se face responsabil de ignorarea tuturor principiilor democratice, mimand doar respectarea Constitutiei", subliniaza reprezentantii confederatiei "Cartel Alfa".

Sindicalistii considera ca protestele din Bucuresti si din tara sunt indreptatite si justificate, reprezentand un strigat al cetatenilor, al oamenilor simpli care traiesc si muncesc in Romania de azi.

"In conditiile in care vocea sindicatelor reprezentative, a societatii civile, a partenerilor sociali nu a fost niciodata luata in seama, iar pozitia acestor institutii, parte a unui stat democratic, a fost mereu ignorata Si minimalizata de putere - aceasta incercand chiar distrugerea acestora - si a culminat prin sacrificarea intereselor generale ale societatii, in favoarea intereselor grupului aflat la putere, tensiunile sociale s-au accentuat si acutizat devenind greu de controlat in acest moment", sustin sindicalistii.

Cateva mii de oameni au iesit in strada, in ultimele trei zile, la nivel national, nemultumiti initial de scandalul dintre presedintele Traian Basescu si fostul subsecretar de stat Raed Arafat, care a dus la demisia din MS a fondatorului SMURD. Oamenii au iesit sa protesteze fiind impotriva proiectului legii sanatatii initiat de consilierii presedintelui, dar si de nivelul de trai din ce in ce mai scazut.

Presa internationala: Protestele din Romania nu dau semne ca s-ar incheia. Furiosi pe austeritate, nepotism si coruptie, romanii cer demisia presedintelui

Centrul Bucurestiului, vandalizat. Distrugerile in urma protestului de azi-noapte se intind pe 6 km, de la Universitate la Tineretului. GALERIE FOTO si VIDEO