Bancile au contestat in justitie decizia, dar pana la o sentinta finala, spera sa rezolve problema in Parlament, unde se discuta modificarea legii.

Parlamentarii au discutat modificarea legii bancilor pentru locuinte. In prezent contractele se incheie pe 5 ani, iar statul acorda o prima de 25% din suma economisita in fiecare an de un client, dar nu mai mult de 250 de euro.

Cine aduna 400 de euro, avea dreptul la o prima de 100 de euro, iar cine avea in cont 1000 de euro, incasa 250 de euro prima. Cel putin pana la controlul facut anul trecut de Curtea de Conturi.

Ionut Stanimir, reprezentant BCR Banca pentru Locuinte: "Curtea de Conturi considera ca nu orice cetatean al Romaniei are dreptul sa beneficieze de sistemul de economisire-creditare, excluzand din aceasta categorie minorii si pensionarii. Nu intelegem de ce exista aceasta interpretare nefondata a Curtii de Conturi, din acest motiv am si actionat Curtea de Conturi in judecata."

Controlul facut anul trecut de Curtea de Conturi a dus la sistarea platii primelor de catre stat.

Attila Gyorgy, secretar de stat Ministerul Finantelor: "Nu s-au platit primele anul trecut, probabil ca si anul acesta. Deci sunt deja restante pe 2 ani, pe care cineva va trebui sa le plateasca si pe acestea retroactiv."

Un client care economisteste anual 1000 de euro, poate acumula in 5 ani o prima de la stat de 1250 de euro. Insa acesti bani sunt acum blocati.

Ionut Stanimir, reprezentant BCR Banca pentru Locuinte: "Primele acordate de stat in anii anteriori se afla in contul clientilor, dar pana la rezolvarea diferendului legat de sesizarea nefondata a Curtii de Conturi ele nu sunt accesibile clientilor. Din acest motiv am luat hotararea sa le platim din resurse financiare proprii."

In acest moment bancile pentru locuinte au 700 de mii de contracte in vigoare. Dintre ele 100 de mii vor ajunge anual la scadenta.