Noul sistem de acordare a ajutorului a fost aprobat, miercuri, de Guvern, platile urmand sa fie efectuate in 2014, a anuntat ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini. 

Grapini a aratat ca deschiderea aplicatiei online va fi anuntata cu 5 zile inainte, iar inregistrarile online, fara a mai conta ora si minutul acestora, se vor desfasura timp de 10 zile. Inregistrarile se vor face online pe formulare tip, iar software-ul va acorda automat punctajul, fara a se mai intruni o comisie speciala in acest scop. 

Punctajul maxim va fi acordat pentru IMM-urile care opereaza in industria prelucratoare, iar apoi pentru cele din invatamant-cercetare. In functie de mediul in care functioneaza, vor fi punctate in plus cele din mediul rural, iar in functie de tipul de IMM, punctele vor fi acordate descrescator microintreprinderilor, intreprinderilor mici si intreprinderilor mijlocii. 

Guvernul a decis si eliminarea obligativitatii prezentarii de IMM-uri a unui studiu tehnico-economic si a mentinut doar cerinta unui plan de investitii. Schema de minimis va putea fi accesata si de firmele aflate in suspendare temporara, cu conditia sa fie in functiune de cel putin un an, iar codul CAEN pentru care solicita ajutor de minimis sa fi fost inregistrat cu cel putin 3 luni inainte, potrivit Mediafax.

Banii vor fi alocati in ordinea descrescatzoare a punctajelor, iar punctajul minim pentru finantare este de 60 de puncte dintr-un total de 100 puncte.  In cazul unor punctaje egale, criteriile de departajare vor fi angajarea tinerilor pana in 25 ani.  Dupa inregistrarea online, firmele vor avea 60 zile pentru depunerea la oficiile pentru IMM din teritoriu documentele in vederea verificarii administrative. 

Grapini a dat asigurari ca sistemul online va face fata numarului de solicitanti, tinand cont si ca nu va mai conta data inregistrarii, si a precizat ca, daca va fi nevoie, fondurile vor fi suplimentate pentru acordarea ajutorului tuturor firmelor care intrunesc punctajul minim. 

La 28 august, mai multi intreprinzatori care au incercat sa acceseze pagina de internet a Ministerului Finantelor au reclamat ca sectiunea dedicata schemei de minimis in valoare maxima de 500 milioane lei s-a blocat dupa deschidere, iar la scurt timp procesul de selectie a fost declarat inchis, acestia nemaiputand aplica pentru ajutorul financiar. 

Ulterior, ministerul a transmis un comunicat in care arata ca pagina de internet dedicata schemei de minimis pentru IMM-uri a fost accesata de 20.225 de persoane, iar restul celor interesati nu au mai putut intra pe site deoarece limita tehnica a echipamentelor IT "era deja atinsa". 

In final, Ministerul Finantelor a decis ca sesiunea de inregistrare online pentru schema de minimis sa fie anulata si reluata ulterior pentru a fi eliminata astfel orice suspiciune cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri.

Guvernul a majorat, recent, bugetul pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investitii, de la 400 milioane lei la 500 milioane lei (125 milioane euro), plata ajutorului efectuandu-se pana la finele anului 2015.