La Brasov, 4 din cei 6 medici oncologi au plecat la o clinica privata. Cum spitalul nu a gasit inlocuitori, sectia care ii trata pe bolnavii de cancer prin cobaltoterapie a fost desfiintata.

Si serviciul de ambulanta din Sibiu cauta medici si asistente.

In tot acest timp, medicii romani isi fac bagajele pentru strainatate. De exemplu, Vitalie Lisnic, medic dermatolog la Ambulatoriul Spitalului Orasenesc din Beius, a primit o oferta de nerefuzat din Suedia. "Conditiile sint extraordinara si, in plus, si partea financiara, salariul. Chiar initial, e de 10 ori mai mare decat aici.  De 10 ani astept sa se schimbe ceva. D-apoi, daca nu se schimba nimic, viata nu-i nelimitata", spune el.

Si la cel mai mare spital din Moldova, Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi, au fost scoase la concurs 37 de posturi de medici, cele mai multe fiind de anestezisti.

In Romania salariul unui anestezist debutant ajunge la 1.500 de lei, in vreme ce in spitale din vestul Europei ar castiga cel putin 1.500 de euro.

In fata unui numar atat de mic de candidati pentru posturile din sanatate, managerii spitalelor au coborat stacheta. Nu mai au pretentia la nota minima 7 la concurs. Accepta si 5.